Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Duhovito o reality showovima

27.04.2012. 22:00
Duhovito o reality showovima


Nova zgrada kazališta lutaka Zadar višestruko je opravdala svoje postojanje postavši prava tvornica predstava i to ne samo onih zadarskih lutkara. Sinoć su u velikoj dvorani KLZ-a premijeru imali polaznici Kazališne udruge “Igrajmo se”, srednjoškolskog uzrasta, duhovitom predstavom “Generacija X”.
Autorica predstave je Žana Bumber koja se ovaj put okušala i kao redateljica te je odradila odličan posao s mladim talentima. Producentica predstave bila je Matija Šango-Šimurina.
Predstava na duhovit način progovara o reality showovima koji su danas postali dio programa svake televizije i o mladim ljudima koji se prijavljuju na takva natjecanja ne bi li dobili svojih pet minuta slave. Tako su, naravno, uz puno karikiranja, prikazani likovi štrebera, spiritualista, iscjelitelja, manekenki, kvazi glumica opsjednutih plastičnim operacijama, zvijezda u usponu i sličnih tipova koji su publiku nasmijali do suza. Naravno, nisu zaboravljeni ni tipični članovi žirija koji odlučuju o sudbinama ovih mladih ljudi, a i sami su često problematični likovi. Predstava, osim što je duhovita, ipak propitkuje i neke osnovne probleme novih medijskih oblika, koliko smo daleko spremni ići za slavu i što nam ta slava nudi, a što uzima.
“Nasmijati se do suza” sintagma je koja u svakom slučaju odgovara opisu doživljaja publike, a Zadar ne mora brinuti za buduće glumačke snage jer su mladi glumci pokazali koliko talenta imaju i s koliko profesionalnosti mogu pristupiti onom što vole.