Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hommage bogatoj prošlosti zadarskog tiskarskog obrta

27.04.2012. 22:00
Hommage bogatoj prošlosti zadarskog tiskarskog obrta


Nije uzbudljivo samo to što su u eri digitalnog tiska ponovno, nakon više od sto godina otisnuti crteži s drvenih klišeja, već još više što se pokazalo kako je zajedno s klišejima sačuvana i svijest o njihovu značenju – Abdulah Seferović


“Tragovi vremena” naziv je izložbe koja je preksinoć otvorena u caffe baru Đina u Zadru. Riječ je o izložbi otisaka originalnh tiskarskih matrica iz druge polovice 19. i početka 20. stoljeća kojima su se tada služile zadarske tiskare. Izložbu su zajednički pripremili Đino Longin, Ivica Ćurković i Mićo Jakelić kao hommage bogatoj prošlosti zadarskog tiskarskog obrta. Izložbu je otvorio poznati zadarski novinar, publicist i istraživač povijesti grada Zadra Abdulah Seferović. Seferović je istaknuo kako su klišeji, kao kakve perle kulturnog i umjetničkog identiteta Zadra sačuvani usred totalno uništena grada.
– Štoviše, poslije ratnog pustošenja nitko ih nije primjećivao gotovo punih 70 godina. Nije uzbudljivo samo to što su u eri digitalnog tiska ponovno, nakon više od sto godina otisnuti crteži s drvenih klišeja, već još više što se pokazalo kako je zajedno s klišejima sačuvana i svijest o njihovu značenju. Da nije tako, ne bi postali zanimljivi tek sada, kada je otpor uniformnosti opće digitalizacije počeo prizivati u sjećanje autentične grafičke postupke i kada se osjetila kulturološka potreba za neposrednom komunikacijom  s europskim kontekstom zadarskog tiskarstva s konca XIX. stoljeća, rekao je Abdulah Seferović.
Zadranima je manje poznato kako je u 19. st. u Zadru djelovalo čak šest tiskara čime je Zadar prednjačio u Dalmaciji prateći tehnološke trendove i inovacije što proizvodnjom u vlastitim tiskarama ili narudžbama iz Europskih centara. Bitna odrednica, rekao je Abdulah Seferović, toga  europskog karaktera bila je tehnološka dimenzija, o kojoj se danas najmanje zna, premda se u Zadru, isto kao i u Europi, od 1890. mogla tiskati svaka monokromna slika zajedno sa slovima. Tako je tiskan prvi zadarski ilustrirani tjednik “La Domenica”, kasnije “La Domenica Zaratina”, koji je počeo  izlaziti 1889. Jakelić, Ćurković i Longin tako su tami arhiva oduzeli izloške i predstavili ih zadarskoj kulturnoj  javnosti kao mape autentičnih zadarskih grafičkih uradaka koje povezuju davni tiskarsku tehnologiju sa suvremenim kulturnim potrebama.