Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Knjiga o najzagonetnijem fenomenu – životu

27.04.2012. 22:00
Knjiga o najzagonetnijem fenomenu – životu


Ova knjiga želi biti portret njezina autora i ona to i jest. Dolazi na završetku Ivanišinova znanstvenoga rada i sasvim je prirodno da tematizira sve što je obilježilo autorov život, naglasio je Paljetak


Knjiga “Post scriptum” prof. dr. sc. Nikole Ivanišina, profesora emeritusa Sveučilišta u Zadru predstavljena je u četvrtak navečer u dvorani Matice hrvatske – Ogranak Zadar. Knjigu je 2011. godine izdala Matica hrvatska – Ogranak Dubrovnik, a u Zadru su je predstavljali Ivana Burđelez, Josip Lisac, Luko Paljetak i Zvjezdana Rados.
Iako Ivanišin nije uspio doći na predstavljanje, predstavljači koji su ga to jutro posjetili u zadarskom Domu za stare i nemoćne na Sfingi, s toliko su bliskosti govorili o svom profesoru i kolegi da je publika imala osjećaj kako on sam sjedi s njima.
Knjigu je ukratko predstavila Ivana Đurzelez, predsjednica dubrovačkog Ogranka Matice napomenuvši kako se radi o višedijelnoj knjizi sastavljenoj od novela i sjećanja, studija i pisama, jednog soneta i dva priloga o profesoru Ivanišinu iz pera njegovih studenata. Svoj rad posvećuje, naglasila je, Ivu Vojnoviću.
O Ivanišinu profesoru, ali i suradniku govorio je i Josip Lisac, jedan od njegovih studenata.
– Bio je Ivanišin netipičan profesor, zainteresiran za struku, studente i osobito ustanovu u kojoj je radio, ali i vrlo ozbiljan u svome poslu, kazao je Lisac istaknuvši kako se u ovoj knjizi na ustanovu u kojoj je radio Ivanišin osvrće i s pomalo gorkosti. Prisjetio se kako je Ivanišin u svom radu sa studentima posvećivao veliku pozornost upravo njima pa ih je čak i pozivao da ga za sva pitanja slobodno nazovu i na kućni telefon.
Strukturu knjige predstavio je Luko Paljetak, urednik i kratko vrijeme jedan od asistenata Ivanišina. Osobito se osvrnuo na njegove novele i sjećanja u kojima ovaj Dubrovčanin opisuje Dubrovnik svoga djetinjstva .
– Ova knjiga želi biti portret njezina autora i ona to i jest. Dolazi na završetku Ivanišinova znanstvenoga rada i sasvim je prirodno da tematizira sve što je obilježilo autorov život, naglasio je Paljetak. Na njegovo predstavljanje nadovezala se i profesorica Zvjezdana Rados koja je također radila s Ivanišinom kao njegova asistentica. Ona je predstavljanju ove knjige dodala predstavljanje cjelokupna Ivanišinova korpusa ističući kako su tek posljednje dvije knjige bitno drugačije jer osim o njegovom radu iz njih saznajemo i o njegovu životu.
– Knjiga “Post scriptum” svojevrsni je post scriptum prethodnim izdanjima izrasla iz autorove težnje da se osvjedoči o najzagonetnijem fenomenu, kako ga je zvao sam Ivanišin, životu, zaključila je Rados.
Nitko od predstavljača nije propustio priliku da i ovim putem zahvale profesoru Ivanišinu na svemu što im je dao kao profesor, suradnik, ali i čovjek.