Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stadali vozač nije uključio žmigavac prije skretanja?!

27.04.2012. 22:00
Stadali vozač nije uključio žmigavac prije skretanja?!


I dok optuženi tvrdi kako stradali vozač nije uključio žmigavac navodeći još i da uz samu prometnicu ne postoji nikakav znak, niti reklama za betonaru koja bi ukazivala na mogućnost skretanja lijevo na tom mjestu, tužiteljstvo ga tereti da je izazvao “prometnu nesreću nepažnjom, prilikom poduzimanja radnje pretjecanja”


Nakon što mu je Županijski sud u Zadru ukinuo nepravomoćnu oslobađajuću presudu Općinskog suda i predmet vratio na ponovno suđenje, jučer je na optuženičku klupu ponovno sjeo Slaven Pupić (34), vozač kamiona koji je još u veljači 2004. godine na otoku Pašmanu sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je smrtno stradao vozač kamioneta tam, Armin Alavanja.
Nesreća se dogodila nedaleko od betonare kada je Pupić krenuo pretjecati Alavanjin kamionet i to u trenutku kada je on počeo skretati ulijevo na makadamski put koji vodi prema betonari. I dok optuženi Pupić tvrdi kako Alavanja nije uključio žmigavac navodeći još i da uz samu prometnicu ne postoji nikakav znak, niti reklama za betonaru koja bi ukazivala na mogućnost skretanja lijevo na tom mjestu, tužiteljstvo ga tereti da je izazvao “prometnu nesreću nepažnjom, prilikom poduzimanja radnje pretjecanja”.
Nepažnjom izazvao prometnu?
U optužnom prijedlogu navedeno je da je u pretjecanje krenuo vozeći brzinom od 70 kilometara na sat te da se tom prilikom nije uvjerio da je prometnica u tom dijelu dovoljno široka za nesmetano mimoilaženje, a osim toga da je i zanemario Alavanjin pokazivač za skretanje.
Zbog takve njegove nepažnje došlo je do kontakta lijevog prednjeg dijela njegova kamiona s desnom stranom kamioneta za čijim je upravljačem bio Alavanja. Od siline udarca, kamionet je odbačen na zemljani dio sa suprotne strane kolničke trake, a potom je došlo i do rotiranja i zaustavljanja u suprotnom kolničkom traku – stoji u optužnom prijedlogu, uz napomenu kako je u sudaru Armin Alavanja ispao iz vozila te preminuo uslijed višestrukih teških tjelesnih ozljeda među kojima i puknuće vratne kralježnice i nagnječenja mozga.
Kazavši kako nije kriv za kazneno djelo koje mu optužba stavlja na teret, Pupić je rekao još i da je nakon sudara kamionet još radio, a da su ga ugasili zaposlenici betonare koji su nakon svega nekoliko minuta došli na mjesto nesreće. Također je istaknuo i da su vještaci u parničnom predmetu koji se, također, vodi na Općinskom sudu u Zadru rekonstrukcijom utvrdili da je na mjestu nesreće moguće nesmetano mimoilaženje dvaju kamiona većih nego što su oni kojima su upravljali on i Alavanja.
Nema znaka za skretanje ulijevo
Da zaista na tom mjestu ne postoji nikakav znak niti reklama za betonaru koji bi upućivali na mogućnost skretanja ulijevo na mjestu nesreće potvrdio je svjedok Darko Ugrinić. On je ispričao kako je u trenutku sudara bio u betonari te da je čuo udarac, a potom odmah izišao na prometnicu kako bi vidio o čemu je riječ.
– Došao sam do kamioneta, ali Alavanje unutra nije bilo pa sam ga krenuo tražiti. Sjećam se da je motor tada još radio, ali ne znam tko ga je ugasio i je li na kamionetu bio bočni retrovizor. Nisam vidio sam događaj pa ne mogu ništa više reći – kazao je svjedok koji je prvi došao na mjesto nesreće i potom zaustavio nekoliko vozača koji su tuda prolazili.
Suđenje se nastavlja krajem lipnja.