Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nigdje ljepote kao na obroncima Velebita

Autor: Ante Vidović

27.04.2013. 22:00
Nigdje ljepote kao na obroncima Velebita

Foto: Marin GOSPIĆ



Zadarska županija na adrenalinu – rečenica je koja najbolje opisuje jučerašnji dan u svjetlu događanja u podvelebitskom dijelu naše Županije.
Teško je odrediti gdje su jučer bili veći adrenalinski šokovi – na oštrim vapnenačkim stijenama kanjona Velike Paklenice, gdje se održavalo četrnaesto po redu natjecanje u brzinskom penjanju, poznatije pod imenom Big Wall Speed Climbing ili na rijeci Zrmanji, gdje se niz rijeku spustilo četrdeset ekipa na osmoj po redu rafting regati Riva Rafting Centra.
Ova dva događaja su na mali prostor, mnogo prije početka turističke sezone, privukli turiste iz Slovenije, Austrije, Italije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Pokazala se da atraktivno osmišljenim programima, u raznolikom prostoru, na najbolji se način razvija turizam događaja.
– Paklenica je pionir penjačkog sporta. U cilju njegove promocije svake godine organiziramo Big Wall Speed Climbing i druga natjecanja. Za 1. svibnja očekujemo 2.000 posjetitelja. Nacionalni park Paklenica puno znači za razvoj turizma na ovom prostoru i zahvaljujući njegovom postojanju ovdje imamo bolju pred i postsezoni u odnosu na druge krajeve, kaže Zlatko Marasović, ravnatelj NP Paklenica.
U vrijeme dok je Marasović davao procjene o broju mogućih posjetitelja tijekom Praznika rada, atraktivna TV-voditeljica Renata Sopek nabrijavala je svoju ekipu na startu regate u Kaštel Žegarskom. Žena koja je 2010. proglašena najseksipilnijom Hrvaticom, bez ustručavanja, kaže da se zaljubila u kanjon rijeke Zrmanje.
– Zaljubljena sam u kanjon Zrmanje. Ovdje sam snimala svoj DVD i od tada se stalno vraćam. Staza je odlična i puna uzbuđenja. Grotlo i Ogarov buk su mi jednostavno fantastični, kaže Sopek koja kao iskusna Bukovčanka  nabraja dijelove rijeke.