Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Škver podmentuo leđa za Vrtove sunca

Autor: Ante Vidović

27.04.2013. 22:00
Škver podmentuo leđa za Vrtove sunca

Foto: Adam VIDAS



Sutkinja na Trgovačkom sudu u Zadru Kornelija Knežević odlučila je da se odredi financijski-knjigovodstveni vještak radi utvrđivanja isplate kredita teškog 7,5 milijuna eura Erste&Steiermarkische bank remontnom brodogradilištu Nauta Lamjana koje je poslije otišlo u stečaj.
Ovo je početak sudskog postupka kojim se treba dokazati tvrdnje škverana da Nauta Lamjana nije dobila ni kunu od tog kredita, već je vlasnik škvera nekadašnji Jupiter Adria fond, a sada iO Adria, novac usmjerio u svoje druge tvrtke. Jedna od njih su Dubrovački vrtovi sunca koji su se jučer, također našli na optuženičkoj klupi. Među optuženima je i Marina Preko na koju je naknadno banka prebacila potraživanje. Za nastavak cijelog procesa Nauta Lamjana kao tužitelj treba uplatiti 6.000 kuna u roku od osam dana.
Srž cijelog slučaja jest da postoji opravdana sumnja da Nauta nije dobila nijednu kunu od kredita Erste banke, a s kojim je na kraju hipotekarno opterećena njena imovina. Sporna hipoteka se pokazala kao kamen oko vrata u cijelom stečajnom postupku, u kojem su banka zajedno s tvrtkama kćeri bivšeg vlasnika imale ogromnu većinu u skupštini vjerovnika i nesmetano donosili odluke.
Tužitelj traži da se ispita i prenošenje kreditnog potraživanja s Erste banke na Marinu Preko, ali to po odluci sutkinje neće biti predmet ovog postupka.