Klape Zadarske županije na jedan dan učinile Vukovar sretnim gradom

Slika korisnika admin

Vukovaru za dar uoči blagdana Sv. Filipa i Jakova, zaštitnika hrvatskog grada heroja, klape Zadarske županije, koje je prvi put na  ovaj način okupila Vlatka Vučić-Marasović, glasnogovornica Zadarske  županije i organizatorica dvodnevnog posjeta Vukovaru, donijele su koloplet pisme i srca puna zahvalnosti, i tako na najljepši mogući način  ovom napaćenom gradu donijeli  dašak Zadra i Zadarske županije - ravnoj Slavoniji koja još nije izliječila rane rata i bezumlja onih koje ovoga  puta nećemo puno spominjati. Ovaj program bio je početak obilježavanja Dana Grada Vukovara, a u sklopu Dana Zadarske županije 2015.

Smotra klapa Zadarske županije održala se, dakle, proteklog vikenda u  Hrvatskom domu u Vukovaru. Vukovar slavi svoj dan, a zadarske klape  svojim nastupom u subotu navečer izvornom klapskom pjesmom zadarskog podneblja izrekli su gradu na Dunavu rođendansku čestitku.  Nastupile su klape: Condura iz Nina, Koporan iz Poličnika, Kožino iz  Kožina, Luna iz Kožina, Peružini iz Paga i klapa Sukošan iz Sukošana.

Pisma krenula od Zadra

Na put prema Vukovaru krenula je vesela ekipa od 50-ak članova, u subotu ranom zorom i to autobusom Antoniotoursa iz Vlašića, a za volanom je bio Šime Barać koji se uklopio u ekipu "hodočasnika" tako da  nitko više nije znao da je on zapravo vozač, i to najbolji. Glavna organizatorica  Vlatka bila je stroga voditeljica puta i nitko se u autobusu nije  usudio ne slušati njezine upute i zapovijedi. Jedino tako smo i uspjeli  vidjeti i doživjeti Vukovar, ali i Vinkovce gdje smo bili smješteni.

Pjesme do Vukovara nije nedostajalo, osim možda na početku dok su  se glasovi još uštimavali. Nakon prvog stajališta i prve jutarnje kave krenula je pisma i nije stala do Vukovara grada. A tamo su stigli zaista najljepši glasovi Zadarske županije. Stekao se dojam kao da svih šest klapa  zapravo pjeva u jednoj, uvježbanoj klapi, a to je do izražaja došlo i na  koncertu u Hrvatskom domu u Vukovaru kojeg su do posljednjeg mjesta  ispunili Vukovarci. Program je vodila već spomenuta Vlatka Vučić Marasović koja je "otplovila" programom kao prava bodulica i nekadašnja novinarka. Publika je bez daha slušala, što Vlatku, što klape koje su se izmjenjivale na pozornici. Dva sata koliko je koncert trajao prošla su u trenu. Klapska pisma dirnula je srce Vukovaraca tako snažno da se plakalo i  za vrijeme, ali i nakon koncerta.

Heroj Marijan iz Bogdanovaca

- Ma vi ste nam dali naljepši poklon, od ovoga ću živjeti dugo. Hvala  vam Zadrani, vi ste divni, kazala je po svršetku koncerta vukovarska majka. Bio je tu i nezaboravni invalid Domovinskog rata Marijan. Prezime  nam nije rekao dok nas je pozdravljao. Dovoljno je Marijan iz Bogdanovaca, kojemu rat odnese ruku i obje noge, ali duša, e ljudi, koliku lijepu i  veliku dušu ima ovaj čovjek. Vodio nas je po Vukovaru, a osmjeh mu nije  silazio s ranama izbrazdanog lica. Jedino u hangaru i na Ovčari malo se  uozbiljio. Tu su rane bile preduboke.

Vratimo se našim klapama, a doći ćemo i do Ovčare i Spomen doma, i  bolnice, i Memorijalnog groblja...

Klape su odradile odličan koncert u Hrvatskom domu kojeg će Vukovarci dugo pamtiti, a i Zadrani. Nakon koncerta trebalo se vratiti u Vinkovce, no prije toga Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županije  počastile su zadarsku ekipu na obližnjem Vupikovom imanju, večerom  na kojoj su klape opet - pjevale. I tako pjevajući vratili smo se u Vinkovce  na konak. Neki su malo odspavali, a neki su cijelu noć "tamburali", ovako ili onako. Vidjelo se to ujutro na doručku u hotelu. No, sve je to dio  putovanja i folklora, rekoše nam. Nedjelja je Dobroga Pastira i cilj nam je  bila crkva Sv. Filipa i Jakova na samoj obali Dunava. Čekao nas je tamo  fra Ivica. Dobar neki fratar, a i crkva je izgrađena, obnovljena, okoliš sav  u zelenilu i cvijeću. Milina. Ispred crkve fotografija porušene crkve. O  Bože, pa samo su zidovi ostali.

"Za tebe molimo, za te žrtvujemo"

- Ne bi ni zidovi ostali da jedan francuski časnik nije spriječio miniranje crkve, priča fra Ivica koji je klape s oduševljenjem dočekao, jer će mu  pjevati na misi. I bi tako.

Sveta misa u Vukovaru, a na njoj pjevale klape Zadarske županije kojima je na misi dirigirala Tatjana Jergan Botunac. Vlatka je sve zabilježila  slikom i zvukom. Bila je, kaže, ponosna na svoje "klapaše" kako su pjevali na misi "Život svoj prikazujemo Bogu". Posebno dojmljiva bila je basovska dionica koju nam cijelim putem nije dao zaboraviti Andrija Smolić. Svako malo Smoljo bi zapjevao "Za tebe molimo, za te žrtvujemo...."  Nismo to mogli prešutjeti, jer u ušima još odzvanja basovska dionica. E  Smoljo, Smoljo...

Nakon mise zaputismo se prema Spomen domu Ovčara. Vodio nas je  Marijan. Taj dio Vukovara je priča, cijeli jedan život, vječnost grada kojemu su ubili i pokopali u zajedničku grobnicu - stotinu godina. Najmlađa  žrtva u masovnoj grobnici bila je beba od šest mjeseci, a najstarija baka  od 104 godine. Tuga. Shvatili smo jedno - Vukovarci su od tolikih rana  uspjeli ostati ljudi i jednostavno ne mogu mrziti. Ni zaboraviti, ali oprostiti mogu, kažu, što im drugo preostaje. Iz ljubavi prema svom gradu,  oni su oprostili i krenuli dalje.

Za život im snage daj!

U sjeni svojih mrtvih heroja, Vukovarci žive i vole. Raduju se i plaču.  Nisu zaboravili, jer to ne mogu, ali oprostili jesu ili su na putu oprostiti.  To je jedina osveta. Samo tako se ljubi i brani dom, tako da se najprije  oprosti i suoči s prošlošću. A oni koji ubiše Vukovar, oni u pustoši svoje  duše žive svoje mračne živote u kojima nema radosti ni mira. I neka nema. Mira im Bože, nedaj!

A onima koji su mučeni i na vukovarskim stratištima pogubljeni, njima Gospodine udijeli vječni pokoj. Njihovim preživjelima daj snage za  život - za život im snage daj! To su im pjesmom poželile zadarske klape  tijekom svete mise u crkvi Sv. Filipa i Jakova. Suza za Vukovar kanula je iz  svakog zadarskog oka, koji su također osjetili ratne strahote, ali ne toliko  jako kao Vukovarci. Nitko nije toliko ranjen kao oni i zato su se Zadrani u  nedjelju poklonili Vukovaru - do poda.

Otišli smo iz Vukovara tužni, ali ponosni što smo u mozaiku izlječenja  tih rana i mi bili mali komadić. Zrnce radosti za sve vukovarske rane. Ostavili smo Vukovar na obali Dunava s obećanjem - doći ćemo opet i zapivati gradu heroju, to Zadrani znaju i hoće.

 VUKOVARCE ODUŠEVILA KLAPE IZ KOŽINA

Zadarski list zahvaljuje organizatorima puta u Vukovar - Zadarskoj županiji i Vlatki Vučić Marasović, svim članovima muških i ženskih klapa Zadarske županije koji su pokazali kako se pjeva po zadarski. Posebno dojmljiva bila je izvedba "U boj, u boj" koju je u Hrvatskom domu otpjevala klapa Kožino na čelu s Dujom Stanišićem. Ovacije su dobile i djevojke iz klape Luna s pjesmom "Gospe od žalosti" koju su prvi put izvodile, a koju su posvetile Vukovaru. Ništa nisu zaostale ni "Peružinke" s pjesmom "Dajem ti srce", kao ni dečki iz Poličnika i Radovina, Sukošana i Nina. Conduri je svojim dubokim glasom pomogao i ninski župnik don Božo Barišić koji je, iako samozatajan, bio pravi duhovnik hodočasnicima u Vukovaru.

 GANUT OSTAO I ZVONKO KARAVIDA

Ništa nije slučajno. Nije slučajno da je jedan mali narod krenuo sa srcem užarenim poput ognja iz jedne bijele zemlje i doselio se na plavo more... i nije slučajno da je upravo tu pisao svoju povijest, vrlo često pjesmom iskazao sve svoje osjećaje. I nije slučajno da je na obali s tisuću otoka, na ušću bezbrojnih rijeka stvarao dalmatinske klape i ima ih jedini na svijetu. Stoga, svaka stara kuća jedna je drama, svaki kantun jedna legenda, svaki balkon odar jedne ljubavi ili jedne nade...

Ovim riječima je voditeljica smotre klapa Zadarska županije Vlatka Vučić Marasović uvodila klape u Hrvatskom domu u Vukovaru. Publika je bila ganuta, baš kao i legendarni Zvonko Karavida, koji je čestitao voditeljici na besprijekorno odrađenom poslu. A kad je od Zvone, onda ta čestitka ima više značenja. Znaju to dobro oni koji ga poznaju sa zadarske rive.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno