Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Automehatroničari spremni za tržište rada

27.04.2016. 22:00
Automehatroničari spremni za tržište rada


– Škola je aktivna, prednjači u idejama, a bez ovakvog pristupa teško možemo biti uspješni. Mladi se moraju školovati za zanimanja koja će im u budućnosti donijeti zaposlenje, a vi to u ovoj školi radite. Posebno pratite promjene u novim tehnologijama i zaštiti okoliša, a to je primjer razvoja u europskom prostoru, rekao je Zrilić
Završen je europski projekt E-MOBIL ekološki usmjerenog i moderniziranog kurikuluma za automehatroničare u kojem je sudjelovala Strukovna škola Vice Vlatkovića i partneri, Industrijsko-obrtnička škola iz Slavonskog Broda, Srednja škola kneza Branimira Benkovac, Obrtnička komora Zadarske županije i ostali partneri. U projektu koji je počeo u svibnju 2015., u trajnju od 12 mjeseci svi zajedno usmjerili su se na modernizaciju kurikuluma za zanimanja automehatroničar i tehničar za vozila. I to uvođenjem sadržaja o električnim i hibridnim pogonima vozila, te primjeni i dijagnostici senzora.
Suvremena nastava
Projekt je u cijelosti financiran od Europske unije, a njegova je vrijednost 2,2 milijuna kuna.
Ovaj je projekt uveo suvremene sadržaje u kurikulume, te obuhvatio stručna usavršavanja nastavnika kako bi u budućnosti mogli održavati suvremenu nastavu, a također je nabavljena nova oprema kako bi učenici imali priliku raditi s najnovijom tehnologijom.
Na samoj završnici projekta Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatković jučer je kazao kako je iza njih 12 mjeseci rada i postignutih ciljeva.
– Nakon godinu dana rada na projektu mogu kazati kako više nismo isti. Podignuli smo potencijal nastavnika, metoda i e-učenja. Okrenuli smo se i suradnji s drugim strukovnim školama. U godinu dana održali smo 952 sata edukacija i radionica koje je pohađalo 150 nastavnika i vanjskih suradnika, naglasio je Tomčić, istaknuvši kako su tijekom projekta dobili certifikate za servisiranje hibridnih vozila što ide na dobrobit strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj.
Od srpnja do rujna 2015. u sklopu projketa E-MOBIL provedena su tri trodnevna modula edukacije stručnog tima za modernizaciju kurikuluma.
Tijekom nastave i edukacije u Njemačkoj nastavnici su stekli znanja i kompetencije prebacivanja električnog i hibridnog vozila u beznaponsko stanje. Po završetku edukacije i nakon praktičnog ispita nastavnici su dobili certifikate kojima su stekli zvanje stručnjaka za rad na hibridnim vozilima druge razine čime su osposobljeni za samostalno servisiranje hibridnih i električnih vozila.
Gospodarstvo i obrazovanje
U ožujku 2016. započeo je pilot projket moderniziranih sadržaja u tri strukovne škole koje sudjeluju u projektu. U projektu će sudjelovati 160 učenika koji će steći kompetencije za potrebe tržišta rada čime će ojačati svoju konkurentnost.
Zavšetku projekta nazočio je i župan Stipe Zrilić, istaknuvši kako je zadovoljan suradnjom s ovom srednjom školom kojoj je osnivač Zadarska županija.
– Škola je aktivna, prednjači u idejama, a bez ovakvog pristupa teško možemo biti uspješni. Mladi se moraju školovati za zanimanja koja će im u budućnosti donijeti zaposlenje, a vi to u ovoj školi radite.  Posebno pratite promjene u novim tehnologijama i zaštiti okoliša, a to je primjer kako se treba razvijati u europskom prostoru, rekao je Zrilić.
Okupljenima se obratila i Lidija Udiljak iz Obrtničke komore Zadarske županije, koja je jedan od partnera na projektu.
– Ovim smo projektom pokazali kako gospodarstvo i obrazovanje, školstvo, ne mogu jedno bez drugog. Ovo je dobar primjer suradnje gospodarskih subjekata i obrazovnih institucija koje treba postaviti kao temelj za buduće suradnje, rekla je Udiljak.
E-MOBIL u potpunosti je prilagodio i osuvremenio kurikulum te ga uskladio za potrebe tržišta rada za zanimanje automehatorničara.