Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Članovi Moto kluba 4. GBR položili krunicu kod Zelenog hrasta

27.04.2016. 22:00
Članovi Moto kluba 4. GBR položili krunicu kod Zelenog hrasta


Zadnjeg dana obilaska Hrvatske, karavana Moto kluba 4. gardijske brigade jučer je prispjela u Zadarsku županiju. Riječ je o manifestaciji “25 krunica za 25 godina” od osnivanja legendarne postrojbe Hrvatske vojske. Pripadnici ove brigade na putu kroz Hrvatsku posjećuju sva mjesta stradavanja svojih suboraca. Nakon Kruševa, gdje je brigada imala svoje vatreno krštenje u Domovinskom ratu, motoristi su zapalili svijeće i položili krunicu na spomen-obilježje brigade kod Zelenog hrasta.
– Bilo je prelijepo sudjelovati u ovoj karavani, napose zbog dočeka koji nas je pratio svugdje u Hrvatskoj. Zaboravili smo napor zbog lošeg vremena jer smo mi svoj put odavno zacrtali. U tome nas ne mogu spriječiti ni vjetar, ni kiša, ni bura, ni jugo. Na put je krenulo 15 motorista, a svugdje su nas dočekivali članovi lokalnih moto-klubova s kojima imamo odličnu suradnju, napose s onima braniteljskog predznaka, rekao je prije zajedničkog fotografiranja predsjednik Moto kluba 4. gardijske brigade Zlatko Borojević inače ratni zapovjednik veze 1. bojne 4. GBR.
Borojević je istaknuo da je krunica bila simbol borbe protiv velikosrpske agresije kojeg su branitelji imali oko vrata. S krunicom se išlo u oslobađanje Domovine, a ovom karavanom hrvatski branitelji, kaže Borojević, ne dozvoljavaju prašini da prekrije spomen-obilježja koja podsjećaju na žrtve koje su pripadnici 4. GBR, ali i ostalih hrvatskih postrojbi dali za obranu Domovine. No, branitelji postaju sve stariji, pa se nadaju da će njihova mjesta u karavani uskoro zauzeti njihovi sinovi i potomci branitelja, sve kako se sjećanje ne bi ugasilo.
Da je predsjednik Borojević ponosan na zadarsku ekipu MK 4. GBR pokazalo se i kod Zelenog hrasta gdje su karavanu dočekali članovi mnogih zadarskih moto klubova. Zajednička fotografija simbolizirala je i zajedništvo u obrani Domovine. Karavana 25 krunica za 25 godina, završila je svečanim ulaskom u vojarnu Dračevac u Splitu, ratnu bazu proslavljene 4. GBR.