Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DANAS – PISMA I PORUKE ČITATELJA

27.04.2016. 22:00


KONAČNO JEDNA REKLAMA KOJA NE IZAZIVA GAĐENJE
U stvari, nije to prava reklama, nego više korištenje nečega u reklamne svrhe, a radi se o jednoj od, kako kažu, „najljepših ljubavnih priča u  Hrvatskoj”. To je dugogodišnja romansa rode Malene i rodana Klepetana. Netko se sjetio to iskoristiti u svrhu promocije svoga biznisa. Doduše, ne znam kakve veze imaju dvije zaljubljene rode s nekom mislim  bankom i njenim poslovanjem (da se ne izrazim nekako grublje), ali  ako su ti, koji su ih iskoristili u promotivne svrhe, onome dobrome čovjeku platili koju tonu ribe za prehraniti Malenu preko zime, onda je to  opravdano. A Malenoj i Klepetanu želim još puno godina sreće i zdravlja i još puno generacija malih rodića, kada su već imali sreće da žive  u tom pitomom kraju, a ne u zadarskom zaleđu, gdje je običaj sačmaricom, (a ni mitraljezi im nisu strani) gađati ptice selice koje slete da se  malo odmore na svom putu. Sada sam doduše skočio sam sebi u usta  jer je Malena baš u tom kraju i upucana u krilo, ali što ćete. Budala ima  svugdje.
TV-KRITIKA DA! MAZOHIZAM NE!
Moram se osvrnuti na jedan mail u kojem mi se skrenulo pažnju na  to da je u tv programu najavljena još jedna (mislim 17 372. po redu)  epizoda serijala „Lijepom našom” negdje u našoj županiji (mislim u  Pakoštanima, ili tako nekako) i da svakako pogledam i komentiram. Ja  to nisam gledao, a dragoj čitateljici, koja je izgleda imala dobre namjere, moram odgovoriti na sljedeći način, a ona će to kao inteligentna  osoba shvatiti. Posegnuli smo dakle za mišem i tipkovnicom i našli sljedeće, kako nam je to lijepo objasnila gospođa Wikipedia. Dakle! Mazohizam je psihička poremećenost koja rezultira sklonosti osjećanja zadovoljstva prilikom izloženosti boli i poniženju. U stvari, precizira se da  se radi o fizičkoj boli, ali u vrijeme kada je 1886. godine to prvi put  znanstveno objavljeno, još nije bilo Hrvatske televizije , a pogotovo ne  emisije „Lijepom našom”, pa mislim da se može tumačiti i ovako –  psihičkom boli. Za utjehu, moram napomenuti da također piše kako su  mazohisti za društvo „manje opasni od sadista”. Malo sam zakomplicirao, ali mislim da je dobronamjernoj gospođi jasno što je pjesnik htio  reći.
ZAHVALA DOBRIM ČITATELJIMA
Koristim ovu priliku da se zahvalim čitateljima ove kolumne, tj. onoj  trojici koji su shvatili moju bol i očaj kada sam prošli tjedan napisao  koliko sam nesretan što su pametnjakovići s RTL-a jednu od najboljih  britanskih humorističnih serija „Zvonili ste milorde”, stavili u tako blesav termin kao što je 11 sati prije podne i kada je u stvari nitko ne  može ni gledati. Lijepo je što su spomenuti ljudi bili tako pažljivi i javili  mi da postoji i repriza na tv-kanalu „Kockica” (u stvari bi pravilno bilo  napisati „Koccica” jer sibilarizacije mora biti kud puklo da puklo), kako  bi i ja mogao gledati prije spavanja. Zahvaljujem se, dakle, prvoj dvojici  na mailu, a trećeg čitatelja, onoga s Novog Bokanjca, ipak upozoravam  da mi telefonski pozivi u kasnim noćnim satima baš ne prijaju bez obzira na dobre namjere. Dakle – jedno veliko hvala.
TREBA SE NEKAKO PREŽIVJETI
A kada smo kod mailova, moram nešto reći i o ovim zlobnim, a koji  se tiču nove sezone „Big Brothera” i jednog od natjecatelja koji se zove  Jurica Pađen. Jeste, istina je da imam sve ploče grupe „Aerodrom” i da  mi je onu prvu („Kad misli mi vrludaju”) potpisao osobno sam majstor  Jura, ali ne mislim da je Pađen manji umjetnik ili čovjek zato što tamo  nastupa. Uostalom, citirat ću komentare s jednog portala, u kojem se  jedan čitatelj čudi što tako pristojan čovjek tamo uopće radi i pita se  sljedeće -„ Pađen je hodajuća legenda i što mu treba ova zafrkancija!”.  Drugi mu na to odgovara – „Ne treba mu ova zafrkancija, ali lova mu  očito treba.” I što na to reći? Pa i ja sam svojevremeno za prehraniti sebe i svoju mnogobrojnu obitelj morao svašta pjevati po svadbama (doduše, tada još nije bilo cajki i „novokomponovanih” klapa), pa sam nekako ostao živ. Mentalno zdrav baš i ne, ali živ svakako.