Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kako je 17 tisuća Zadrana napunilo Višnjik

27.04.2016. 22:00
Kako je 17 tisuća Zadrana napunilo Višnjik


– Kad se odlučilo krenuti s festivalom, vidjeli smo priliku da činjenično, dokumentarno prikažemo cijelu tu atmosferu koja se događala u Zadru. To nam je bila i vodilja, kako bi mogli sačuvati cijelu tu atmosferu za buduće generacije, kazao je Šime Sikirić
„Od iskre do buktinje” naslov je filma premijerno prikazanog jučer u Izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla. Prvi je to dokumentarni film o završnici Kupa Kreše Ćosića, koja se održala u vatrenoj atmosferi na Višnjiku u veljači ove godine, a prikazivanje je održano u sklopu prvog izdanja filmskog i medijskog festivala High 5.
Film govori o ponovnom buđenju košarke u Zadru, o tome kako je Zadar u dva dana napunio Krešinu dvoranu. Više od 17 tisuća ljudi u dva dana posjetilo je Višnjik, a cijeli grad pričao je o košarci. Na kraju, Cedevita je osvojila trofej, a Zadar naslovnice. Slavlje igrača i navijača Cedevite nakon osvojenog Kupa iskazano je s manje emocija od zadarskog, nakon svakog koša, skoka ili blokade. No, kako je došlo do toga da se baš u Zadru organizira finale Kupa i kako je malo potrebno da se u Zadranima košarkaška iskra pretvori u buktinju, imali smo priliku vidjeti u filmu Rec produkcije iz Zadra.
U filmu govore sami organizatori završnice kupa u Zadru, od kojih je prvi predsjednik košarkaškog saveza Zadarske županije Željko Predovan. Naime, nakon što je Zadru dodijeljena organizacija završnice Kupa, bilo je jasno kako klub to neće moći sam napraviti. Predovan odlučuje uzeti stvar u svoje ruke i, kako kaže u filmu, okreće nekoliko brojeva u telefonskom imeniku, čime se stvar pokreće. U filmu govori i direktorica tvrtke S event, Zdenka Zrilić, koja je za organizaciju te završnice imala samo dva tjedna. U dokumentarcu govore i igrač KK Zadar Ante Delaš, košarkaški trener i sportski komentator Umberto Piasevoli te poznati pjevač, ljubitelj košarke i strastveni navijač KK Zadar – Tomislav Bralić.
Film je proizvela zadarska Rec produkcija. Producenti filma su Hrvoje Mavra, Eugen Šarić i Šime Sikirić, koji je ujedno i redatelj filma, dok je scenarist poznati zadarski sportski novinar Branko Tabak.
– Kad je organizator Andrej Maksimović odlučio krenuti s festivalom, vidjeli smo priliku da činjenično, dokumentarno prikažemo cijelu tu atmosferu koja se događala u Zadru prilikom završnice Kupa Krešimira Ćosića. To nam je bila i vodilja, kako bi mogli sačuvati cijelu tu atmosferu za buduće generacije, kazao nam je Šime Sikirić, napominjući kako smo svjedoci da se utakmice KK Zadra puno manje posjećuju, nego je to bio slučaj sa završnicom Kupa. Kad je riječ o akterima filma ističe kako su navijači odbili govoriti u filmu, kao i da su imali kratko vrijeme za pripremu filma.