Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mazija: Pokazale smo koliko volimo ovaj klub i ovaj grad

27.04.2016. 22:00
Mazija: Pokazale smo koliko volimo ovaj klub i ovaj grad


– Nismo bile opuštene, igrale smo malo i u grču, za razliku od protivnica kojima je, posebno u prvom poluvremenu, sve ulazilo. Ipak, cijelo vrijeme smo vjerovale u preokret i djevojke su u tome uspjele – kaže Marija Mazija, trenerica Zadra
Ostale su četiri minute do kraja utakmice kada je Lana Pačkovski donijela Trešnjevki velikih plus deset (58:68) u drugoj utakmici polufinala doigravanja za prvakinje Hrvatske u košarci. Zadru je do tada malo toga ulazilo u napadu, Anu Vrsaljko su protivnice izgurale iz reketa, vanjski šut nije prolazio i ostali su samo prodori Glorije Sikirić koja se doslovce bacala na glavu ne bi li nekako zabila ili makar izborila prekršaj. Ne znamo koliko je bilo onih koji su u prepunoj dvorani 3 ŠC Višnjik tada vjerovali u preokret. Svakako, nije vjerovao potpisnik ovih redaka pa je u svojoj naivnosti već slagao tekst prema kojem bi o finalistkinjama trebala odlučiti treća utakmica u kojoj bi Zagrepčanke bile domaćin. Međutim, Zadranke su odlučile da će putovati u Zagreb, ali ne na majstoricu polufinala, nego na prvu utakmicu finala s Medveščakom.
I onda je krenulo. Trica sjajne Sikirić za 61:68, pa još dva njena slobodna bacanja za 63:68. Na drugoj strani uzvraća Rezo za 63:70. Štrmelj tada pogađa svoju drugu tricu za 66:70, a u sljedećem napadu dugo drži loptu u korneru. Razmišlja Štrmelj hoće li pucati ili ne, očito je bio dogovor da pokuša ona ili Dujić, koja je čekala loptu na sredini. Na kraju se Štrmelj diže, premda joj je Pačkovski cijelo vrijeme bila na ruci, i pogađa tricu za potpuni „bijelo-plavi” delirij na terenu, a još više oko njega. Do kraja je manje od dvije minute, a Zadar je na minus jedan. Publika je u tom trenutku praktično bila šesti igrač. Mladim Zagrepčankama potpuno se „skratila ruka”, za razliku od Dujić i Vrsaljko koje su bile precizne i ode Zadar do druge pobjede u polufinalu, odnosno ravno u – finale!
Sjajna utakmica
– Teška i zaslužena pobjeda u utakmici u koju smo se vratile u pravi trenutak. Nismo bile opuštene, igrale smo malo i u grču, za razliku od protivnica kojima je, posebno u prvom poluvremenu, sve ulazilo. Ipak, cijelo vrijeme smo vjerovale u preokret i djevojke su u tome uspjele. Odigrale su pametno u završnici kada smo sačuvale zonu na kojoj se Trešnjevka na trenutak izgubila. Dale su nam protivnice dvije lopte u ruke, otvorila nam se trica i to je odlučilo. Povukla nas je publika, imale smo i malo sreće, ali u konačnici zaslužili smo finale – kaže Marija Mazija, trenerica Zadra, i dodaje:
– Bila je to obostrano sjajna utakmica i svi koji vole košarku, a nisu bili u dvorani, mogu žaliti. Pokazale smo koliko volimo ovaj klub i ovaj grad i na tome čestitam svim igračicama i stručnom stožeru. Ostvarile smo nešto što doista ima povijesni značaj.
Iako je euforija nakon utakmice bila na vrhuncu, Mazija se osvrnula i na ono što Zadranke očekuje.
– Povijest nas uči da su se nakon velikih uspjeha u našem klubu događali veliki padovi i zato iz svega ovoga moramo izaći mudri i donijeti odluke koje će biti najbolje za klub. Kad je riječ o finalu Medveščak jest favorit, i to izraziti, ali odigramo li iznad naših mogućnosti, kao u nekim periodima protiv Trešnjevke, tada je sve moguće. Šteta zbog svih ozljeda koje su nam se dogodile i koje nas još prate jer da smo bili u najjačem sastavu tijekom sezone sigurno bismo bile ravnopravne Medveščaku – naglasila je Mazija koja je na klupi kao prva trenerica još tamo negdje od 2003. godine. Tada je Zadar bio u A-2 ligi, a Mazija je naslijedila Branimira Peričića, aktualnog predsjednika kluba. Nakon utakmice i Peričić je skakao od sreće. Kako i ne bi jer je projekt „Zadar u finalu” i njegova zasluga.
Velika stvar za mali klub
– Ako bismo našu sreću mjerili na ljestvici od jedan do deset ta bi brojka iznosila 120. Bilo me strah cijelu utakmicu jer je ovakva atmosfera pogodovala i Trešnjevci, možda u prvom poluvremenu i više nego našim djevojkama. S druge strane, da nije bilo ovoliko publike i pritiska s tribina vjerojatno bismo se sada spremali za treću utakmicu u Zagrebu. Kad su igračice dobile malo hrabrosti na šutu počele su pogađati i pokazalo se da smo kvalitetnija ekipa. Zasluženo idemo u finale, a ne bi bilo nezasluženo ni da je Trešnjevka pobijedila – kaže Peričić i ističe kako su Zadranke utakmicu dobile „srcem i velikom voljom”.
– Ovo je velika stvar za naš mali klub. Ženska košarka, ali i ženski sport općenito, u Zadru je marginaliziran i nadam se da će se nakon ovoga neke stvari promijeniti – nada se Peričić.