Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Natječe se rekordnih 4000 pasa iz čak 31 zemlje svijeta

27.04.2016. 22:00
Natječe se rekordnih 4000 pasa iz čak 31 zemlje svijeta


– Kolegama sucima želim da uživaju u prekrasnim psima koje će suditi, a zadarskoj publici ovom prigodom odajem priznanje kao najvjernijoj, koja uvijek srčano do kraja bodri najbolje pse izložbe, rekao je Branko Šare
Rekordnih 4000 lajavaca iz čak 31 zemlje svijeta, od Hrvatske preko Italije, Rusije, Japana Indonezije, Kanade do SAD-a, okupilo se jučer na 16. međunarodno priznatoj kinološkoj manifestaciji pod nazivom CACIB ZADAR DOG SHOW 2016. Svi oni su u pratnji svojih vlasnika i vodiča došli u Borikov autokamp, jedan od najljepših svjetskih izložbenih terena, kako bi se među 170 različitih pasmina izborili za titulu najljepšeg psa svoje skupine ili pak cijele četverodnevne izložbe.  
Ovu manifestaciju organizira Hrvatski kinološki savez i zadarsko kinološko društvo Dalmatinski pas i to pod okriljem Međunarodne Kinološke federacije (FCI). Ovoliki interes izlagača, kao i publike koja je jučer u velikom broju prodefilirala pored ukupno 14 izlagačkih ringova, u kojima se moglo razgledati i popratiti ukupno 900 pasa, dokazuje da je ova zadarska izložba uvrštena među obavezna odredišta europskih i svjetskih kinologa.
Obraćajući se nazočnima na otvorenju manifestacije novoizabrani predsjednik HKS-a Zadranin Branko Šare kazao je kako mu je posebna čast da ih pozdravi u svom rodnom gradu ispred HKS-a, ali i u ime domaćina, društva Dalmatinski pas.
Šare otvorio izložbu
– Kolegama sucima želim da uživaju u prekrasnim psima koje će suditi, a zadarskoj publici ovom prigodom odajem priznanje kao najvjernijoj, koja uvijek srčano do kraja bodri najbolje pse izložbe. Svim izlagačima želim puno sreće u izlaganju, uz preporuku da u slobodnim trenucima obiđu ovaj prekrasan grad, budući da vjerujem kako će se oduševiti njegovim stanovnicima, kao i bogatim kulturno-povijesnim znamenitostima, rekao je Šare, koji je izložbu proglasio otvorenom.
Prvog dana natjecanja najviše pasa je nastupilo, kako je bilo i za očekivati, iz brojnih hrvatskih gradova i mjesta, Zagreba, Osijeka, Pule, Nove Gorice, Varaždina, Pule, Splita, Zadra, Šibenika, Nina, Sinja te Italije, Rusije, Češke, Austrije, Slovenije, Ukrajine, Kanade, Njemačke, Australije i tako redom. Posjetitelji su uz standardne pasmine bili u prilici vidjeti neobične i rijetke pasmine poput cardigana, velškog korgi cardigana ili bangkaew špica, dok su najmlađe gledatelje više zanimali svilenkasti bijeli maltezeri s uvijačama na glavi, sitne čivave i tako redom.
Okupljanje hrvatskih autohtonih pasmina
Ipak, za istinske kinologe najznačajniji događaj održan u sklopu međunarodnog natjecanja bilo je okupljanje uzgajivača i vlasnika sedam hrvatskih autohtonih pasmina istarskog kratkodlakog i oštrodlakog goniča, dalmatinskog psa, hrvatskih ovčara, posavskih goniča te tornjaka.
  Novost je i to što će se posljednjeg dana izložbe, u nedjelju 1. svibnja, među svim pobjednicima CACIB ZADAR DOG SHOW-a 2016. izabrati najljepši najmlađi par štenaca. Svaki pobjednik dobit će za nagradu besplatan smještaj za dvije osobe u vrijeme održavanja ove manifestacije naredne 2017. godine.