Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Stanove prodao, banka ostala kratkih rukava

27.04.2016. 22:00
Stanove prodao, banka ostala kratkih rukava


Odgovorne osobe u banci odobrile su Bodrožićevoj tvrtki kredit od tadašnjih 200 tisuća njemačkih maraka(DEM). Od dobivenog iznosa iskorištene su 134 tisuće DEM, a vraćeno je oko 12 tisuća kuna
Korigiranjem optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, koju je obrazložio zamjenik ODO-a Dragan Bogatić, počela je jučer glavna rasprava koja se vodi protiv Mate Bodrožića, nekadašnjeg građevinskog poduzetnika i vlasnika više tvrtki u Zadru i Splitu.
Prema izmijenjenoj optužnici dopunjen je činjenični opis da je 16. studenog 1998. godine u Splitu okrivljeni, kao vlasnik i odgovorna osoba u tvrtki SKELT Commerce d.o.o. Split, s namjerom da poduzeće iskoristi kredit Credo banke d.d. Split, a da ga ne vrati, onemogućio banci da se ova namiri iz fiducijalnog prava na stanovima, koji su se vodili po imenu zgrade Kristal u Zadru. Vlasnik zemljišta na kojemu su izgrađeni stanovi bila je druga Bodrožićeva tvrtka, SKELT d.o.o. sa sjedištem u Zadru, s čime banka nije bila upoznata. Ugovor o kreditiranju je banka sklopila s tvrtkom SKELT Commerce d.o.o., čime je okrivljenik neistinito prikazao da će kao dužnik vratiti kredit. Kao garancija ugovora, koji je sklopljen 18. studenog 1998. godine, bilo je osigurano fiducijalno pravo na nekretninama zgrade Kristal, odnosno na dva stana od 82 i 91,6 metara kvadratnih, nakon čega su odgovorne osobe u banci odobrile kredit od tadašnjih 200 tisuća njemačkih maraka(DEM). Od dobivenog iznosa iskorištene su 134 tisuće DEM, a u međuvremenu je vraćeno oko 12 tisuća kuna.
Prema rješenju Općinskog suda u Zadru 5. srpnja 2000. godine odbijena je uknjižba nad ovim stanovima, jer je njihov vlasnik poduzeće SKELT d.o.o. Zadar, a ne SKELT Commerce d.o.o. Split, u čije ime je Bodrožić sklopio ugovor s bankom. Okrivljenik je, kako stoji u optužnici, u međuvremenu navodno prodao stanove trećim osobama, pa se Credo banka d.o.o. nije mogla namiriti čime je SKELT Commerce pribavio korist od 277 tisuća kuna i to sve na štetu banke.
 Kako je obrazložio zamjenik ODO-a, Bodrožić je ovime, kao odgovorna osoba, s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi, lažno prikazivao i prikrivao činjenice, čime je drugoga držao u zabludi.
Bodrožić je poznat i po slučaju prodaje stana sveučilišnom profesoru Brunislavu Marijanoviću koji mu je navodno dao polog od 70 tisuća DEM za stan. Isti stan građevinski poduzetnik je prodao još jednoj osobi, a polog koji je Marijanović dao nikada nije dobio natrag.
Sutkinja Ana Brkić je nakon obrazloženja izmijenjenog činjenog opisa u optužnici pitala okrivljenika osjeća li se krivim, kao i je li razumio za što ga se tereti? Bodrožić je na to kazao kako se ne osjeća krivim, te da je razumio optužnicu.
Odvjetnik okrivljenog Bodrožića zatražio je da se u nastavku glavne rasprave ispitaju Snježana Majić Klarić i Šime Luketin, nekadašnji igrač Hajduka i bivši direktor propale Credo banke d.o.o., a što je i prihvaćeno. Nastavak glavne rasprave zakazan je za 3. lipnja.