Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tri milijuna bespovratnih eura iz EU fondova

27.04.2016. 22:00
Tri milijuna bespovratnih eura iz EU fondova


Od 2006. godine je iz fondova Europske unije financirano ukupno 20 projekata iz područja zapošljavanja i razvoja ljudskih potencijala, od kojih je 11 ostvareno, a njih 9 je još u procesu realizacije. Ukupna vrijednost projekata iznosi 3,4 milijuna eura od čega su 3 milijuna eura bespovratna sredstva iz EU fondova
Uz predstavljanje svih projekata, koji su realizirani u suradnji Agencije za razvoj Zadarske županije – ZADRA Nova, Zadarske županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured u Zadru, prezentiran je jučer u Gradskoj loži i projekt Step forward – korak naprijed u jačanju kapaciteta lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Ovaj projekt je započeo u prosincu 2014. godine, a završava nakon 20 mjeseci u kolovozu ove godine, s proračunom od 42.611,10 eura. Od ovog iznosa 29.849,08 eura osigurano iz Europskog socijalnog fonda, 5.053,68 eura sufinancirala je ZADRA – Nova, Zadarska županija je izdvojila 3.928,74 eura, a HZZZ PU Zadar 3.779,60 eura.
11 ostvareno, 9 u realizaciji
Kako je naglašeno na predstavljanju, od 2006. godine je iz fondova Europske unije financirano je ukupno 20 projekata iz područja zapošljavanja i razvoja ljudskih potencijala, od kojih je 11 ostvareno, a njih 9 je još u procesu realizacije. Ukupna vrijednost projekata iznosi 3,4 milijuna eura od čega su 3 milijuna eura bespovratna sredstva iz EU fondova i to većinom iz Europskog socijalnog programa. Neki od projekata ostvareni su i u sklopu međugranične suradnje s BIH što Zadarsku županiju izdvaja u odnosu prema ostalim jedinicama regionalne samouprave.
Radi koordiniranja projektima još 2006. godine je osnovano Partnersko vijeće za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Zadarske županije, koje ima 48 članova. U ovom Vijeću partneri su jedinice lokalne i regionalne samouprave, HZZZ-Područni ured u Zadru, obrazovne institucije, institucije u području zdravstva i socijalne skrbi, te civilnog društva kao i privatne tvrtke.
Edukacije za nova znanja
Sanja Peričić, ravnateljica ZADRE Nove kazala je kako je cilj provođenja projekata veća zapošljivost teže zaposlenih osoba, te njihovo uključivanje u projekte.
U ime Zadarske županije župan Stipe Zrilić je kazao kako povlačenje sredstava iz EU fondova još uvijek nije zadovoljavajuće.
– Pozivam sve one koji žele sudjelovati u našim projektima da nam se pridruže kako bismo bili što uspješniji, rekao je Zrilić.
Kroz različite projekte koji su realizirani u posljednih 10 godina čak 296 osoba je usvojilo nova znanja, održano je 30 edukativnih radionica uz sudjelovanje 873 osobe.
Ovom prigodom je rečeno kako su posebno bili uspješni programi koji su se odnosili na zapošljavanje teško zapošljivih osoba, bilo zbog njihove dobi ili invalidnosti, što potvrđuje i činjenica kako su poslodavci prihvatili da i ove osobe mogu biti radno aktivne i sposobne. Izložba projekata koji su jučer predstavljeni u Gradskoj loži, od ponedjeljka 2. svibnja će se moći pogledati u COIN Zadar – Coworking Industries, Put Murvice 16 na 2. katu.