Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zrinski i Frankopan bili su nositelji borbe za nacionalnu neovisnost

27.04.2016. 22:00
Zrinski i Frankopan bili su nositelji borbe za nacionalnu neovisnost


– Brzo uhićenje i smrt Zrinskog i Frankopana bili su sredstvo gušenja ikakvog otpora. Njihova mučenička smrt predstavlja uporišnu točku u vrednovanju naše današnje slobode i odgovornosti, istaknuo je dr. Josip Vrandečić
Družba braća hrvatskog zmaja, Zmajski stol u Zadru obilježila je i ove godine obljetnicu mučeničke smrti hrvatskih velikana bana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Pred do kraja popunjenom dvoranom ogranka Zadar Matice hrvatske predavanje pod naslovom “Uloga i značenje Zrinskih i Frankopana u hrvatskoj povijesti” održao je prof. dr. sc. Josip Vrandečić sa Sveučilišta u Splitu. Njega je predstavio zmajski brat dr. sc. Stjepo Obad kazavši kako je on zadarski student, da mu je on predavao, kao i da je, uz prof. Trogrlića, jedan od stupova studija povijesti u Splitu.
Vrandečić je u svom predavanju podsjetio kako je još Andrija Kačić Miočić opjevao Šubiće Zrinske, te ih naveo kao primjer borbe za nacionalnu slobodu.
– Tijekom povijesti štovani su kao nositelji borbe za nacionalnu neovisnost. Igraju centralnu ulogu u svim važnim događajima u hrvatskoj povijesti. Srednjovjekovni Šubići nastoje objediniti grad i okolicu te očuvati Dalmaciju od Mlečana. Oni su aktivni sudionici u srednjovjekovnim događanjima. U to vrijeme moć počiva na srednjovjekovnoj utvrdi, tako da se oni potisnuti s mora sklanjaju u Zrinj na Uni, navodi dr. Vrandečić, ističući veoma važnim obranu Sigeta, koja se dogodila samo godinu dana nakon obrane Malte od Turaka.
– Siget je hrvatska Malta. Došlo je novo vrijeme ratovanja, tzv. alla moderna. Lokalni feudalci nisu više mogli sudjelovati u obrani, nisu mogli snositi tolike troškove. Sličnu sudbinu kao Zrinski prošli su i Frankopani. Obje su se dinastije istaknule u borbi protiv Turaka. Frankopani su smatrali kako bi Habsburgovci trebali povesti žešću borbu za oslobođenje primorskih i ugarskih krajeva, čime su izravno došli u sukob s vlašću, naglasio je taj profesor, koji je rekao kako su hrvatski i ugarski velikaši tada bili nezadovoljni.
– No kad je Nikola Zrinski umro u lovu, a palatin Vesely odustao, urota je izgubila na težini. Brzo uhićenje i smrt Zrinskog i Frankopana bili su sredstvo gušenja ikakvog otpora. Njih dvojica nastavljaju kontinuitet hrvatske državnosti. Njihova mučenička smrt predstavlja uporišnu točku u vrednovanju naše današnje slobode i odgovornosti, istaknuo je, među ostalim, dr. Vrandečić u svom jezgrovitom predavanju.
U programu obilježavanja obljetnice dodijeljene su nagrade za natječaj, koji je Družba raspisala. Ukupno 13 učenika je poslalo svoje radove, a prvo mjesto i tisuću kuna osvojila je Natali Rogić iz Srednje škole kneza Branimira Benkovac. Drugo mjesto i petsto kuna osvojila je Mia Banić iz Gimnazije Franje Petrića, a treće mjesto i tristo kuna pripalo je Paoli Vuksan Ćusa iz Srednje škole kneza Branimira Benkovac i Luciji Jerak iz Gimnazije Jurja Barakovića.
U glazbenom dijelu s pjesmama “Djevojka je ruže brala” i “Cetino” nastupila je dječja klapa Fijok iz Glazbene skole Blagoje Bersa.