Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bit će maslinarskih medalja kao na Olimpijadi!

27.04.2017. 22:00
Bit će maslinarskih medalja kao na Olimpijadi!


Jučer su službeno predstavljeni 19. Međunarodni Dani masline koji se održavaju 28. i 29. travnja 2017. Na konferenciji za medije jučer je povodom ove tradicionalne manifestacije predstavljen i bogat program koji sadrži pregršt različitih događanja, od humanitarnog Maslinarskog marendina, stručnog okruglog stola, stručnog izleta na otok Ugljan i finalne svečanosti, proglašenje šampiona maslinovih ulja.
Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora Dana masline istaknuo je kako su uzorci maslinovog ulja koji su se ocjenjivali, osim iz Zadarske županije pristigli i iz ostalih primorskih županija te iz susjednih država, Slovenije i Crne Gore.
210 uzoraka ulja
– Uzorci ulja ne dostavljaju se u Zavod za javno zdravstvo na ocjenjivanje, već se po njih ide. Ovo je dosta težak i zahtjevan posao, ali dok postoji podrška zadarskog Zavoda za javno zdravstvo to ćemo i dalje raditi. Od brojnih događanja koje imamo istaknuo bih stručni dio, niz predavanja koja će se održati u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru danas od 15 do 18 sati, najavio je Pucar.
Stručne skupove osmislio je jedan od poznatijih zadarskih stručnjaka za maslinarstvo, mr. sc. Marijan Tomac budući da je svakodnevno na terenu s maslinarima i upoznat je što oni žele čuti i naučiti.
Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, naglasio je kako se ova manifestacija uz podršku Županije održava dugi niz godina, a dogodine će se obilježiti i jubilarni 20. po redu Dani masline.
Voditeljica panela za ocjenjivanje maslinovog ulja kazala je kako je na senzorsku i kemijsku analizu ulja dostavljeno 210 uzoraka ulja. Najveći broj, 120 uzoraka, je iz Zadarske županije. Iz Šibensko-kninske županije ocjenjivalo se 12 uzoraka, iz Splitsko-dalmatinske 10, Primorsko-goranske šest, Istarske 40, iz Slovenije 19 uzoraka te iz Crne Gore njih tri.
– Gledajući rezultate maslinari mogu biti zadovoljni. Kao i prošle godine imamo 85 posto ekstra djevičanskih maslinovih ulja, 12 posto djevičanskih i tri posto ulja koja spadaju u skupinu nejestivih. Ulja su kao i lani vrlo harmonična, nema izražene pikantnosti ili gorčine, ali smo uočili smanjenu voćnost što može biti posljedica niskih temperatura u siječnju. Imamo nekoliko ulja sa salamurom, ali vrlo mali broj što nam govori kako još uvijek ima ljudi koji masline prerađuju na tradicionalan način i čuvaju ih u moru, rekla je Anita Peraić, voditeljica panela.
Marendin
Nedjeljko Jusup, član organizacijskog odbora i inicijator humanitarnog Maslinarskog marendina najavio je kako se zbog lošeg vremena događaj vrlo vjerojatno neće održati na Forumu kao i prošle godine, ali i kako to ne znači da se građanima neće poslužiti 500 porcija variva.
– Vakula je prognozirao kišu, ali organizacijski odbor je pronašao rješenje, a to je kako će se u slučaju kiše Maslinarski marendin održati u galeriji Kalelarge, natkrivenom dijelu pokraj HNK, a dio programa i u Callegru.
Dobar odaziv je bio lani i nadamo se kako će tako biti i ove godine, kazao je Jusup.
Tradicionalno varivo od orza, slanutka i leće će pripremati učenici Hotelijersko-turističke škole na čelu s Renatom Kraljevom, a osim toga veliki interes pokazali su i zadarski vinari i sirari, ali i vinarski giganti iz Istre. Očekuje se i nastup klapa i folklornih skupina pa će to biti jedan lijep događaj.
– Osim gastronosmkog, Marendin ima i humanitarni karakter. Za konzumaciju jela i pića prikupljat će se dobrovoljni prilozi koji će se uplatiti Ligi protiv raka Zadar, a u svrhu kupnje aparata za zračenje za OB Zadar, obrazložio je Jusup.
Izlet na Ugljan
Ljepše vrijeme kakvo se po prognozama očekuje u subotu bit će dobra prilika za izlet na otok Ugljan koji osim stručnog ima i natjecateljski dio.
Ante Župan iz Općine Preko najavio je izlet, rekavši kako je polazak iz Zadra za Sutomišćicu predviđen u 9 sati s Uskoka.
– U Sutomišćici slijedi razgledavanje Olive Island Marine nakon čega se ide na svečano otvorenje Matičnjaka izvornih sadnica maslina. Kao i prošle godine i ove će se održati natjecanje u kuhanju žgvaceta za što imamo 10 prijavljenih ekipa. U 12 sati predviđen je posjet OPG-u Otavijević, a Marijan Tomac i Šime Marcelić pokazat će orezivanje i cijepljenje maslina. U 15 sati proglast će se pobjednici u kuhanju žgvaceta, lani je to bila ekipa iz Istre, a vidjet ćemo tko će pobjedu odnijeti ove godine, najavio je Župan.
U poslijepodnevnim satima predviđen je povratak u Zadar i u 18 sati u JK Uskok proglašenje šampiona maslinovih ulja.
– U kategoriji ekstra djevičanskih ulja imamo zlatnu, srebrnu i brončanu medalju za pakovine i otvorena ulja, kao i šampiona otvorenih ulja i pakovina. Imamo u obe kategorije top 10 i najbolja maslinarska udruga i uljara u kojoj je prerađeno šampionsko otvoreno ulje i pakovina, dodala je Peraić, nakon čega su sudionici konferencije zaključili kako će medalja biti kao na Olimpijskim igrama.


 GODIŠNJA PRIZNANJA


Priznanje “Dr. sc. Ante Medin” za znanstveni i doprinos u maslinarstvu i uljarstvu pripalo je prof. dr. sc. Mirjani Herak Čustić. Priznanje “Stanko Ožanić” za uzornog maslinara dodijeljeno je Marinu Senkiću.
Priznanje “Maslinarsko srce” za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu pripalo je Josipu Kolegi.
Priznanje “Maslinarska nada” pripalo je mladom, 24-godišnjem Josipu Pavlici koji masline uzgaja u Zemuniku i Briševu i koji je prvi put prošle i ove godine sudjelovao na natjecanjima na kojima je osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju.
“Zlatno maslinarsko pero” za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva pripalo je mr. sc. Marijanu Tomcu.