Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Čelnik Raškovićeve stranke ujedinjuje Srbe za koaliciju s HDZ-om?

27.04.2017. 22:00
Čelnik Raškovićeve stranke ujedinjuje Srbe za koaliciju s HDZ-om?


U Golubiću je u srijedu navečer održan sastanak obrovačkih Srba na kojemu je dogovarano predizborno ujedinjenje svih srpskih stranaka radi postizborne koalicije za HDZ-om. Obrovački HDZ već uobičajeno na lokalnim izborima koalira sa SDSS-om jer sam ne dobiva potreban broj glasova: HDZ-ova je lista na zadnjim izborima dobila 796 glasova ili 29,36 posto, a SDSS 578 glasova, odnosno 21,27 posto. HDZ je stoga 2013. ušao u koaliciju s lokalnim SDSS-om, a zauzvrat im dao dogradonačelničko mjesto koje je zapalo predsjednika SDSS-ove obrovačke podružnice, Stanka Mijića.
No dok se članstvo HDZ-a polako navikava na koaliranje sa SDSS-om, ove će godine i stranački nezadovoljnici i birači još teže “probaviti” moguću koaliciju, ponajprije zbog inicijatora ovotjednog ujedinjenja obrovačkih srpskih stranaka.
Riječ je o bivšem Zadraninu Branislavu Švonji, predsjedniku Srpske demokratske stranke Jovana Raškovića, jednog od kolovođa pobune Srba u Kninu. Kao pristaša politike pokojnog Raškovića, Švonja je prije godinu dana u Novom Sadu reaktivirao njegovu stranku, poručujući da je “ideja ove partije ujedinjavanje, udruživanje i stvaranje političke snage koja će pomoći u rešavanju političkih problema u interesu srpskog naroda u celini”, kako je izjavio na njenom osnutku u Novom Sadu 29. veljače prošle godine.
Švonja je inače zadarskoj javnosti poznat kao bivši kandidat za dožupana Zadarske županije iz redova Srba, te bivši vijećnik Demokratske partije Srba (DPS) u Gradskom vijeću Obrovca, no i, nešto manje hrvatskoj, ali jako dobro srpskoj javnosti po – tužbama za prijevare.
Naime, Švonja je prije samo mjesec dana u Srbiji uhićen zbog, kako prenose njihovi mediji, sumnje da se kao v.d. direktor pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbjeglicama s partnerima lažno predstavljao u ime Ministarstva privrede, Ministarstva zdravlja, Narodne banke Srbije i Privredne komore Srbije i time oštetio 34 tvrtke na teritoriju Srbije, koje su zbog toga pretrpjele štetu od 11,4 milijuna dinara. Za Švonju pak saznajemo kako je nedavno pritvoren i u Hrvatskoj, što nam je i sam priznao u razgovoru nakon sastanka u Golubiću.
Hoće li, dakle, SDSS koalirati s HDZ-om i u tu svrhu ujediniti obrovačke Srbe kako bi HDZ-u osigurali još jedan mandat, pitali smo Švonju, koji pak o zaključcima sastanka u Golubiću otvoreno kaže:
– Inicijator sam ideje o jedinstvenoj srpskoj listi za Obrovac i dogovaramo na koji ćemo način izići na izbore, hoće li to biti samo SDSS ili neka koalicija, ali osnovna nam je ideja formirati jedinstvenu srpsku listu, nadajući se da neće biti nezavisne liste – kaže Švonja, a na pitanje je li istina da dio obrovačkih Srba osniva nezavisnu listu zbog nezadovoljstva koaliranjem sa HDZ-om i i njihovim kandidatom za gradonačelnika Antom Županom, odgovara:
– Uvjeravam vas da je ovdje jedna ogromna većina ljudi za objedinjavanje liste i na to neće utjecati neka samostalna lista. Poanta je jedinstvena srpska lista, a hoće li ona biti koalicija SDSS-a ili još neke političke opcije, o detaljima još nismo govorili.