Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kako je Zadar urbanistički i arhitektonski obnavljan iza 2. svjetskog rata?

27.04.2017. 22:00
Kako je Zadar urbanistički i arhitektonski obnavljan iza 2. svjetskog rata?


Pred prepunim atrijem Kneževe palače sinoć je otvorena izložba “Zadar – poslijeratna urbanističko-arhitektonska obnova 1944. –  1958.” organizirana u suradnji Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, Državnog arhiva u Zadru i Narodnog muzeja Zadar, a uz potporu Ministarstva kulture i Zadarske županije. Stručnu i zannstvenu pripremu projekta pripremile su Dubravka Kisić i Antonija Mlikota, a koncepciju i postav Antonija Mlikota, Denis Martinović i Dubravka Kisić.
Izložbu je otvorila ravnateljica Narodnog muzeja, Renata Peroš, a o njoj su govorili i Antonija Mlikota, te ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, Ante Gverić.
Renata Peroš naglasila je kako su projekt izložbe i prateće publikacije realizirani u suradnji Hrvatskog muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Državnog arhiva u Zadru, Narodnog muzeja – Muzeja grada Zadra, Galerije umjetnina i Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.
– Realizacija projekta temelji se na višegodišnjem istraživačkom radu koju se odvijao u sklopu različitih istraživačkih projekata. Mr. sc. Dubravka Klisić temu obnove Zadra u kontekstu poslijeratne konstitucije arhitektonske discipline unutar novih državnih i društveno-socijalnih odnosa istražila je u sklopu znanstvenog projekta Modernizam i prostorni identitet Hrvatske u 20. stoljeću, u trećoj programsko-kronološkoj cjelini projekta Rekonceptualizacija moderne od 1945. do 1980. godine ,koji se odvijao u HMA-HAZU u razdoblju od 2006. do 2013. godine pod vodstvom akademika Borisa Magaša. Cjelovito istraživanje događaja vezanih za rušenje i obnovu Zadra izvršila je dr. sc. Antonija Mlikota u radu na doktorskoj disertaciji Obnova i izgradnja povijesne jezgre Zadra nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu. Doktorski rad obranila je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2013. godine. Izbor dokumenata predstavljenih na izložbi organiziran je u četiri tematska modula u kojima su prikazani: Zadar prije rušenja u Drugom svjetskom ratu, bombardiranje grada i njegove posljedice, prvi projekt obnove 1945./46. godine – regulatorna osnova Zadra, autora Milana Kovačevića, Božidara Rašice i Zdenka Strižića, te natječaj za regulatornu osnovu koji je sproveden 1952./53. godine, zaključno sa sintetskim radom autora Bruna Milića koji je realiziran na temelju daljnje razrade rezultata tog natječaja, rečeno je na otvaranju izložbe.
U prvom modulu izložene su fotografije i razglednice koje prikazuju istaknute vizure Zadra prije rušenja, koje se čuvaju u DAZD-u, HMA-HAZU-u i NMZ-u. U drugom modulu prikazane su dramatične posljedice rušenja zabilježene na fotografijama Ante Roce, Ante Brkana i Zvonimira Barbarića. Treći modul obuhvaća sačuvane fragmente projektne dokumentacije prve regulatorne osnove iz 1945./46. godine i dokumente o pratećim događajima koji se čuvaju u HMA-HAZU.
Osim radova natjecatelja, korpusu ove dokumentacije pridružene su natječajne podloge, studije i radne podloge koje su izrađene u sklopu pripreme natječaja, također sačuvane u HMA-HAZU, dok je adminisstrativna dokumentacija vezana za angažman Akademije u procesu natječaja sačuvan u Arhivu HAZU – rečeno je na otvaranju izložbe, nakon čega je uzvanicima poručeno kako se organizatori nadaju da će izložba “doprijeti artikulaciji i nekih budućih odgovora koje ovaj grad i dalje očekuje”.