Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Muslimani će u Zadru dobiti svoje groblje?

27.04.2017. 22:00
Muslimani će u Zadru dobiti svoje groblje?


Iduće godine očekuje se početak izgradnje novog groblja u Crnom, projekta na čiju se realizaciju čeka više od pet godina. Novo zadarsko gradsko groblje imat će mjesta za pokop 30 tisuća ljudi, a saznajemo i kako su predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u Zadru tražili da se na novom groblju dodijeli jedna lokacija na kojoj će se u budućnosti pokapati isključivo muslimani.
Ćamil efendija Bašić, zadarski imam, potvrdio je ovu informaciju, dodavši kako je pismeni zahtjev poslan Gradskoj upravi prije 10-ak godina kada on osobno još nije živio u Zadru.
– Tada je zatraženo da se na groblju, novom koje se treba graditi, muslimanima dodijeli jedna lokacija gdje bi se oni pokapali. Osobno ne znam što je s tim, hoće li biti odobreno ili ne, ali je evidentno kako potreba postoji, priča Bašić.
Naime, on svakodnevno ima upite od osoba islamske vjeroispovijesti koji se zanimaju može li se u Zadru, na groblju izdvojiti jedna parcela gdje bi se pokapali isključivo muslimani, a kakve postoje primjerice u Splitu ili Zagrebu.
– Smatramo kako bi se na groblju koje će se uskoro početi graditi na Crnom to moglo napraviti. Naime, parcela unutar groblja ne treba biti fizički odvojena od ostatka. Međutim, kod muslimana postoji jedna tehnička razlika, a to je da su islamska groblja okrenuta prema jugoistoku, prema Meki gdje se okrećemo u našim molitvama. Pokojnici se pokapaju da budu okrenuti u tom smjeru i to je jedini uvjet koji bi se trebao ispoštovati. Naša groblja nemaju posebna obilježja, grobnice su iste, nadgrobni spomenici također, iznimka je jedino križ kojeg nema. Također, nemamo ni kapelicu, crkvu, džamiju, već je prema našoj vjeri običaj da se pokojnik prije ukopa opere. No, i sada to radimo na Gradskom groblju pa nam ne treba ništa posebno, navodi Bašić.
I sada, dodaje, u Zadru ima dosta muslimana koji su pokopani na Gradskom groblju, a čija se grobna mjesta gotovo ni po čemu ne razlikuju od ostalih.
Prema podacima s posljednjeg popisa stanovništva 2011. godine oko 1.200 osoba izjasnilo se kao muslimani, ali Bašić smatra kako je brojka ipak veća. Naime, prema službenim podacima s posljednjeg popisa sa 0,7 posto muslimani su treća po brojnosti vjeroispovijest u Zadru.
– Dosta njih se izjasnilo Hrvatima muslimanske vjeroispovijesti, kazao je Bašić, dodavši kako oko 99 posto muslimana želi biti pokopano po islamskim vjerskim običajima.
Odgovor iz Gradske uprave na upit na ovu temu, poslan u srijedu, 26. travnja, do zaključenja ovog broja novine nismo dobili.