Starigradskom vijećniku sudi se zbog neplaćanja 122.246,98 kn poreza

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje vlasniku poduzeća DOK-Lex Tomi Dokozi, starigradskom vijećniku, koji je optužen za neuredno vođenje poslovnih knjiga i neplaćanje poreza na dodatnu vrijednost u visini 122.246,98 kuna. Sud ga tereti za razdoblje od 1. veljače 2005. do 30. rujna 2009. pa su jučer pred sucem Ivanom Markovićem svoj iskaz dale djelatnice knjigovodstvenog servisa "Trgoservis Škara" Nikolina Gregov i Željka Čakarun.

Gregov je rekla kako se zbog protoka vremena ne sjeća detalja poslovnog odnosa, ali se sjeća da je servis njenog oca, u kojem je tad obnašala funkciju direktorice, već nakon godinu dana prekinuo suradnju s poduzećem DOK-Lex, zbog neuredne dostave dokumenata. Gregov je potvrdila da je optuženog Dokozu rijetko viđala te da je dokumente donosio njegov rođak Višeslav Dokoza, poznatiji kao nekadašnji direktor općinske komunalne tvrtke "Argyruntum" d.o.o., te sin utemeljitelja podvelebitskog HDZ-a i nekadašnjeg načelnika Starigrada Role Dokoze. Višeslav Dokoza i danas se sudio s Općinom Starigrad zbog navodnog nezakonitog otkaza koji je dobio 2008.

Tome Dokoza se u vrijeme, o kojem su govorile Gregov i Čakarun, opravdavao zauzetošću na građevinskim radovima, a isti knjigovodstveni servis je pružao usluge i za poduzeće DONAT-Lex u kojem je pak odgovorna osoba bio Višeslav Dokoza.

Iz iskaza djelatnice servisa Željke Čakarun bilo je razvidno da su i DOK-Lex i DONAT-Lex u nekakvoj poslovnoj suradnji jer je Tome Dokoza u nekoliko navrata donosio dokumentaciju za obje tvrtke. No završene račune, rekla je Gregov, mogao je potpisati samo vlasnik tvrtke.

Danas Tome Dokoza osporava svoje potpise na završnim računima i nekim virmanima. Kako je rekao sudac Marković, Tome Dokoza između ostalog, osporava svoj potpis na virman na iznos 63.500 kuna, završni račun za 2005. te prijavu poreza za razdoblje od 1. veljače do 31. prosinca 2005. Stoga je sudac Marković naložio grafološko vještačenje nakon čijeg će nalaza biti nastavljeno suđenje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno