Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Adria ima dozvolu za ispuštanje otpadnih voda u more

Autor: Siniša Klarica

27.05.2009. 22:00
Adria ima dozvolu za ispuštanje otpadnih voda u more

Foto: Adam VIDAS



Industrija za preradu ribe Adria d.d. posjeduje vodopravnu dozvolu po kojoj otpadne vode može ispuštati u more i to čini svakodnevno. Problem je u tome što se separator, za koji je uredno ishođena vodopravna dozvola, ponekad pokvariti
Slučaji onečišćenja zadarskog priobalja, kao i nedavni, od Punte Bajlo do Foše ponavljat će se u ciklusima i ovog ljeta. Industrija za preradu ribe Adria d.d. posjeduje vodopravnu dozvolu po kojoj otpadne vode može ispuštati u more i to čini svakodnevno. Problem je u tome što se separator, za koji je uredno ishođena vodopravna dozvola, ponekad pokvariti. Kako ovih dana Adria radi gotovo bez prestanka, dogodi se da se pjena uhvati na plovak separatora i kao kompaktna sluzava tvar, kažu naši izvori, nekontrolirano ispusti u more.
Takve bi situacije trebale prestati izgradnjom novog sustava odvodnje u neposrednoj blizini Adrije. Naime, Adria je dobila nalog da otpadne vode mora predtretirati kako bi tako očišćene uopće mogle biti ispuštene u novi sustav odvodnje, koji vodi sve do pričišćivača kod Gradskog groblja, a nakon toga u podmorski ispust u Gaženici. U Adriji su trenutačno u fazi traženja ponude za ovaj projekt, ali ne mogu krenuti s izradom projektne dokumentacije, jer ne znaju kuda će proći kanalizacija. Uz to, nova cesta prolazi baš preko Adrijina gata, a duž nje se izgrađuje i novi sustav odvodnje. Doznajemo da svake godine Adria plaća velike iznose Hrvatskim vodama upravo zbog visokog, tzv. K-1 koeficijenta otpadnih voda koje izbacuju u akvatorij Zadarskog kanala. O kojim iznosima je riječ nismo mogli doznati, ali se zna da Hrvatske vode dio tako prikupljenih sredstava vraća onim gospodarskim subjektima koji ulažu napore u izradi sustava zaštite voda. Ovisno o tome puše li jugo ili bura, ali i ako je bonaca, morske struje donesu otpad do plaža na kojima se ljeti kupa više tisuća Zadrana. Onečišćenje koje se dogodilo prošlog tjedna po istovjetnom, 30-godišnjem scenariju, prema riječima očevidaca doplivalo je čak do Dikla. Skraćeno, izlaz je u novom sustavu odvodnje koji se gradi u okviru velikog projekta Luke Gaženica, no kaže naš izvor, još se mora utvrditi hoće li cijeli sustav uopće moći preraditi toliku količinu otpadnih voda što će biti vidljivo tek nakon izgradnje i sinkronizacije cijelog sustava odvodnje. Do tada, građani Zadra će se nerijetko kupati u zamašćenom i smrdljivom moru “na ribu”, dok je glavni onečišćivač pokriven “pozitivnim” propisima.
 


 PROŠLE GODINE 13 INSPEKCIJSKIH NADZORA


 U 2008. godini inspekcija zaštite okoliša obavila je ukupno 13 inspekcijskih nadzora u tvrtki Adria d.d. Zadar. Predmet nadzora bilo je gospodarenje otpadom tvrtke Adria d.d. Zadar, te jedan nadzor povodom izvanrednog događaja – curenja amonijaka iz hladnjače (19. rujna 2008.). U 2009. godini inspekcija zaštite okoliša je obavila dva kontrolna pregleda izvršenja inspekcijskih rješenja. Ispuštanje tehnoloških otpadnih voda iz Tvornice za preradu ribe regulirano je Zakonom o vodama, a inspekcijski nadzor po istom obavlja vodopravna inspekcija, a postupanje s otpadom životinjskog porijekla regulirano je Zakonom o veterinarstvu i primjenu istog kontrolira veterinarska inspekcija, kaže se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostonog uređenja i graditeljstva.