Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Brojke ne lažu – Zadrani pobjeđuju tek svaku četvrtu utakmicu, a svaku drugu izgube

Autor: Šime Ćurko

27.05.2010. 22:00
Brojke ne lažu – Zadrani pobjeđuju tek svaku četvrtu utakmicu, a svaku drugu izgube

Foto: Vedran SITNICA



U posljednje dvije sezone Zadar je u Prvoj HNL odigrao 63 utakmice u kojima je ostvario 16 pobjeda, 15 puta su Zadrani osvajali bod, a 32 utakmice, odnosno više od pola su izgubili. Gol razlika je 55:90 i od ukupno 189 bodova osvojena su 63, odnosno 33 posto
Sezona je bila uspješna, sezona nije bila uspješna, ostali smo u ligi pa se sve zaboravlja, nije dobro da se baš svake godine borimo za ostanak… Tako bi otprilike izgledali zaključci o natjecateljskoj 2009./10. koji bi ponudili ili su već javno iznijeli vodeći ljudi prvoligaša sa Stanova, stručni stožer i igrači. A što kažu konkretne brojke? Dakle, u posljednje dvije sezone Zadar je u Prvoj HNL odigrao 63 utakmice u kojima je ostvario 16 pobjeda, 15 puta su Zadrani osvajali bod, a 32 utakmice, odnosno više od pola su izgubili. Gol razlika je 55:90 i od ukupno 189 bodova osvojena su 63, odnosno 33 posto. Za nekoga će i ove brojke biti zadovoljavajuće, ali ako se uzme prosjek da Zadrani od četiri utakmice pobijede samo jednu ili da zabijaju manje od gola po utakmici onda drži vodu i teorija da su iza zadarskog prvoligaša dvije vrlo loše, da ne kažemo promašene sezone. Kad se tome pridodaju dvije eliminacije u Kupu od Velebita, momčadi koja je dva ranga ispod Prve HNL i iz koje je Zadar prošlo ljeto doveo nekoliko igrača, tada je ukupan dojam još lošiji. Bez obzira na teorije o krizi i recesiji, o tome da su priliku dobili mladi igrači ili da je sve zapravo splet nesretnih okolnosti. Iako je to Dalibor Zebić tek indirektno priznao nakon domaćeg (1:1) remija protiv Lokomotive, Zadar je i dalje među 16 prvoligaša dobrim dijelom i zbog skromne konkurencije. Posebno se to odnosi na Croatiju Sesvete, momčad koja je mnogima, pa tako i Zadru, svojim neuvjerljivim igrama poslužila kao džoker u borbi za ostanak. Lani je Zadar iza sebe ostavio samo Sesvećane, a ove sezone još su mu u leđa gledali Međimurje, Inter i Zagreb. S druge strane, Cibalia, Šibenik, Karlovac, momčadi kojima bi prije početka sezone malo koji nogometni stručnjak prognozirao borbu za izlazak u Europu, teško da su financijski moćniji od Zadra, a i u tim klubovima ima mladih igrača, baš kao što ni te sredine nije zaobišla financijska kriza ili, recimo, u nogometu uobičajene ozljede i izostanci zbog kartona.
Sramotan poraz od Benkovčana u Kupu trebao bi Zadranima otvoriti oči da se prestanu zavaravati i tražiti razloge loših igara i rezultata u ozljedama ili manjku (iskusnog) igračkog kadra. Momčad koja ima toliko mladih igrača u Školi nogometa ne bi sebi smjela dopustiti da ima nekakav nedostatak igrača, posebno ne u konkurenciji kakva je Prva HNL u kojoj i za juniore ima mjesta. Jednako tako, Zadar u svojim redovima ima itekako iskusnih igrača poput Suraća, Milina, Terkeša, Skočibušića, Bilavera…
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i svi koji su na bilo koji način povezani s klubom ili su jednostavno obični navijači. Stoga ne želimo ničiju teoriju (ne)uspješnosti ni demantirati ni potvrditi, ali ne razumijemo kad se naglašava kako je “bilo i dobrih utakmica”. Istina, bilo ih je, ali kad odigrate 30 utakmica onda je teško očekivati da će baš svaka biti loša. Uostalom, i Sesvećani su odigrali nekoliko – dobrih utakmica. Problem je ukupan dojam, problem su – brojke. Istina, Zadar je ostao u ligi i to će štošta pokriti, ali takvo razmišljanje neće vratiti gledatelje na tribine, niti će pomoći da se bilo što ozbiljnije promijeni u sezonama koje dolaze. Od lani kao da se ništa nije naučilo jer se i prije godinu dana u ovo vrijeme govorilo “dobro je, ostali smo u ligi”. Istu teoriju slušamo i ovih dana…
Kad već mnogi na kraju sezone daju svoje ocjene momčadskog i pojedinačnog učinka evo i naših razmišljanja o onome što su ostvarili igrači koji su sezonu završili kao članovi Zadra.
Antonio Ježina
Može biti zadovoljan osobnim učinkom. Lani se nije proslavio, ali ove je sezone opravdao povjerenje. Značajno napredovao, čini se najviše na psihološkom planu. Vrlo rijetko je kiksao, opravdao je status povremenog mladog reprezentativca. Još ima prostora za napredak i u tom dijelu pogreške, poput one u Puli u 24. kolu, mogao bi svesti na minimum.
Tomo Gluić
Tek nakon utakmice posljednjeg kola protiv Zagreba mogao je odahnuti. Prethodno je Zadar s njima na golu u šest utakmica osvojio samo bod. Gluić je stao na vrata kad je cijela momčad krenula nizbrdicom, čemu je s nekoliko loših reakcija pridonio i Gluić. No, protiv Zagreba bio je odličan i tako pokazao da Zadar u njemu ima dobru konkurenciju za Ježinu.
Ante Puljić
Dovoljno je reći da je nakon njegove ozljede Zadar krenuo s nizom poraza. Vrlo dobra sezona, posebno siguran bio je u prvom dijelu proljeća, a to znači do ozljede. Nedostatak mu je slab napadački angažman kod prekida, premda je jedan od boljih skakača u momčadi.
Ferdo Milin
Klasika. Na pripremama uglavnom u drugom planu, a onda ga Dalibor Zebić ubacuje gdje zaškripi. Jesenas je u početku malo igrao da bi ga nakon desetak kola vraćen na mjesto korektora. Počekom proljeća ponovno klupa, a nakon ozljede Skočibušića opet – korektor. Na mjestu zadnjeg veznog za Milina ove sezone nije bilo posla. Ispred su se ugurali najprije Ljubičić i Surać, potom Jerbić i Banović.
Stjepan Skočibušić
Nije ga zbog raznoraznih ozljeda bilo cijelu jesen, a onda je odigrao odličnih šest proljetnih utakmica na poziciji zadnjeg čovjeka obrane. U završnici sezone ga ponovno nije bilo zbog, kako tvrde na Stanovima, ozljede. Kad je zdrav igrajući na iskustvo može dati dosta toga.
Tomislav Glumac
Došao nakon što je Hajduk na pripreme u Španjolsku prošle zime poveo Mateja Jonjića. Korektan dok je igrao u liniji sa Skočibušićem i Puljićem, kasnije je i on popustio. S obzirom da prije Zadra nije imao iskustva u Prvoj HNL ostavio je pozitivan dojam. Vjerojatno se vraća u Hajduk.
Bruno Šiklić
Gotovo dvije godine je u Zadru, a mjesto u prvoj momčadi nije izborio. Zaigrao je u posljednjih nekoliko kola nakon ozljede Skočibušića. Nije briljirao pa ne začuđuje vijest da su se Zadar i Šiklić ovih dana – razišli.
Josip Bilaver
Na desnoj strani mu je Zebić više vjerovao negoli Šimi Maruni. Pružio je uobičajeni doprinos u kombinaciji s nekad pretjeranom žestinom. Nije oduševio, nije ni razočarao.
Šime Maruna
Odličan u Šibeniku na otvaranju proljeća, kasnije bez konstantnosti. Nije napredovao koliko se to možda očekivalo, moguće i zbog toga što nikako nije uspijevao odigrati nekoliko utakmica u nizu.
Tomislav Čuljak
Došao ove zime na kritičnu poziciju lijevog bočnog na kojoj se otvorilo radno mjesto nakon povratka Gorana Jozinovića u Hajduk. Ne može se reći da je bio veliko pojačanje, uglavnom prosječan, onakav kakvi su zadarski bočni igrači već godinama. Koliko su tome krivi ti igrači, a koliko sustav u kojem Zadar igra procijenite sami. I Čuljak je očito na podužem popisu onih koji Zadar napuštaju nakon samo pola godine.
Ivan Anton Vasilj
Upisao četiri nastupa na lijevom boku i ponudio obećavajuću igru. Na Stanovima se mogu nadati da su u njemu konačno dobili rješenje za lijevi bok, poziciju na kojoj se igrači mijenjaju svakih pola godine.
Jure Jerbić
Zebić mu je čvrsto odlučio dati priliku ovog proljeća. I igrao je Jerbić na poziciji zadnjeg veznog praktički sve utakmice koje je mogao igrati. Nije to bila igra na visokoj razini, a iskustvo koje je stekao sljedeće bi sezone trebao znati naplatiti. Inače neće biti zadovoljan ni on ni Zadar.
Igor Banović
Najprije doveden prošlo ljeto, potom vraćen u Raštane i onda ponovno angažiran ove zime. Isključivo korišten na poziciji zadnjeg veznog gdje se dobro snašao, posebno kad se zna da mu je Zadar premijera u Prvoj HNL. Jedan od ovosezonskih mini otkrića.
Jakov Surać
Kapetan i najiskusniji igrač igrao je po sistemu toplo-hladno. Zebić ga je sa zadnjeg veznog, gdje su igrali Jerbić i Banović, gurnuo u sredinu namijenivši mu ulogu središnjeg veznog igrača. Naša je procjena da to nije bilo sretno rješenje. Surać je znatno korisniji na zadnjem veznom. Imao je kapetan i boljih sezona.
Marko Anić
Jedan od onih koji su dio projekta traženja igrača u Trećoj ligi. Došao prošle zime iz Primorca, upisao jedan nastup (Varteks u 29. kolu). I on je dugo bio na listi ozlijeđenih.
Luka Begonja
Protiv Zagreba na terenu je bio od prve minute i svoj dio posla obavio je odlično. Ukupno dva nastupa.
Ivan Ćurjurić
Iako je postigao pet vrlo važnih golova Zebić nije bio uvjeren da je to igrač koji pet-šest utakmica zaredom može odigrati po 90 minuta. Živio na relaciji klupa-prva momčad i odigrao pritom nekoliko vrlo zapaženih utakmica. Problem mu je i ukoliko u utakmicu uđe s dvije-tri pogreške. Tada se teško “vraća” u utakmicu. Unatoč tome apsolutno zadovoljio, pa i njemu nominacija za otkriće godine. S više samopouzdanja može biti ključni igrač u veznoj liniji.
Antonio Mršić
Slična situacija kao i kod Ćurjurića. Prošlo ljeto nije prošao pripreme, a kako je sezona išla kraju uspio se progurati ispred konkurencije u veznoj liniji i na lijevom boku. Koristan u prekidima. Nedostaje mu čvrstine u duelima, zna ponekad zaboraviti na obranu, ali s obzirom gdje je bio prošlo ljeto, a gdje je sada treba biti zadovoljan. On i Ćurjurić zadarska su perspektiva u veznoj liniji na duže staze.
Ante Mitrović
Nakon što nije išlo u napadu ove sezone isključivo je korišten u veznom redu. Tamo se nije dobro snalazio, iako je prilika imao.
Davor Piškor
Jedan od brojnih prolaznika na Stanovima. Tek što je završila sezona u Prvoj HNL Piškor je već dobio status bivšeg. Trebao je biti pojačanje u veznoj liniji, a očekivalo se da može zabiti i poneki gol. Ništa od toga Piškor nije mogao ostvariti, možda i zato što nije ni igrao. Nije jasno zašto je uopće doveden kad se zna da je veliku većinu vremena proveo na klupi.
Ivan Santini
Vratio se u Zadar kad je sezona već počela i malo-pomalo pokazao da izvedbe koje je pokazivao u mlađim kategorijama nisu bile slučajne. Najvažnije godine za razvoj mladog igrača proveo je izvan Zadra, ali uz pravi rad mnogo je toga uspio nadoknaditi te dogurao i do mlade reprezentacije. Dobro se slaže s Terkešom u napadu i da je bio u momčadi u posljednjim kolima vjerojatno bi i učinak Zebićevih igrača bio bolji. Na Stanovima bi ga trebali što duže zadržati.
Želimir Terkeš
Kad napadač u 29 nastupa postigne četiri gola (jedan iz jedanaesterca) onda se može reći da je iza njega loša sezona. Terkeš je prije dvije godine zabio 21 gol, lani sedam, ove sezone četiri. Dakle, pad u realizaciji je očit. Iako se u jednom dijelu Terkeš podredio potrebama momčadi, posebno kad je bilo jasno da nitko iz veznog reda ne može poslati pravu loptu. Kad se sve zbroji, izuzme li se prva njegova godina u zadarskom dresu, bila je to za Terkeša najlošija sezona na Stanovima.
Franko Bilaver
Jedan simboličan nastup. Za njega se možda trebalo biti više prilike, posebno nakon ozljede Santinija.


Povratak zaboravljenih


Nije, dakako, sve obojeno sivim tonovima kada je riječ o nastupima Zadra u Prvoj HNL. Više smo puta isticali ove sezone da je angažman, zapravo povratak, nekoliko mladih igrača u klub odličan potez koji dugoročno zadarskom nogometu može samo koristiti. Antonio Mršić, Ivan Ćurjurić, Ivan Santini, Tomo Gluić, Igor Banović i Marko Anić sezonu na Stanovima zaključili su u statusu povratnika, s tim da je godinu dana ranije samo Ćurjurić bio u toj kategoriji. Potvrdilo se da i u Trećoj HNL ima zanimljivih nogometaša koji možda nisu vrhunske kvalitete, ali su za Prvu HNL više nego dovoljni.




Domaće snage u stručnom stožeru


U klubu su prije nekoliko godine zbrinuli dio bivših igrača s kojima su popunili stručni stožer u kojem su trenutačno Dalibor Zebić, Zvonimir Jurić, Jerko Mikulić i Tomislav Rogić. Jedini koji nije u statusu bivšeg igrača je Šime Tomašević, kondicijski trener. Svi oni za sada su bezbrižni i u miru mogu raditi svoj posao, bez straha da će im nakon jednog ili dva poraza biti pokazana izlazna vrata. Druga je stvar je li taj stručni stožer u potpunosti ispunio ono što se od njega očekivalo. Kako bilo, malo je klubova koji su se na taj način zahvalili svojim nekadašnjim prvotimcima.


Pobjeda na Poljudu


Najsvjetlija točka sezone, makar kada je riječ o odigranim utakmicama, je dvoboj 2. kola u kojem su Zadrani na Poljudu protiv Hajduka Zadar neočekivano slavili 1:0. Gol je postigao Edin Šaranović i bila je to prva (ukupno druga) pobjeda Zadra na gostovanju protiv Hajduka nakon 1998. godine. Bez obzira što su Splićani jesenas bili sve samo ne opasni, pa ni onda kad su bili domaćini, tri boda iz grada pod Marjanom odjeknula su poput prave senzacije. To je možda i najveća pobjeda Zadra sa Zebićem na klupi.