Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Grgurović: Ulazak u Europsku Uniju očekujemo 2012. godine

Autor: Katarina Belić

27.05.2010. 22:00
Grgurović: Ulazak u Europsku Uniju očekujemo 2012. godine


U Gradskoj vijećnici grada Zadra, zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović zajedno sa suradnicima i resornim pročelnicima Zadarske županije i Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavnje jučer je primio predstavnike Europske Unije, Delegacije Europske Unije, te predstavnike hrvatskih institucija, povodom održavanja sjednice Sektorskog nadzornog odbora  Operativnog programa ”Razvoj ljudskih potencijala”. Naime, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva odgovorno je za provedbu Operativnog programa ”Razvoj ljudskih potencijala koji doprinosi jačanju gospodarske i socijalne kohezije, te prioritetima Europske strategije zapošljavanja u području obrazovanja, stručnog osposobljavanja i socijalnog uključivanja. Na početku sjednice dogradonačelnik Grgurović je pozdravio sve sudionike i izrazio zadovoljstvo što se u gradu Zadru održavaju ovako značajni skupovi na kojima se raspravlja o pitanjima koja se tiču života svih građana.
– Ulazak u Europsku Uniju očekujemo 2012. godine i grad Zadar odnosno lokalna uprava u tom nastojanju doprinosi svojom punom potporom i suradnjom na svim poljima vezano uz poslove iz područja nadležnosti lokalne uprave. Također, mnogo će nam pomoći i znanje koje ćemo steći putem ovakvog programa a koje nam je potrebno za uspješniju organizaciju uprave i naposljetku za stvaranje bolje i kvalitetnije uprave, kazao je Grgurović.
Naime provedba IV. komponente IPA programa (Instrument pretpristupne pomoći) u Republici Hrvatskoj je u punom zamahu.
Europska komisija je namijenila za provedbu Operativnog programa ”Razvoj ljuskih potencijala” iznos od 86 milijuna eura u periodu do 2012 godine. Sve aktivnosti koje se trenutno provode u okviru IPA-e služe kao priprema i jačanje kapaciteta institucija RH za korištenje sredstava iz strukturnog i kohezijskog fonda Europske Unije.
Sredstva koja će biti na raspolaganju u okviru budućeg Operativnog programa za Europski socijalni fond iznosit će preko 400 milijuna eura.
– Kada Hrvatska postane članica Europske Unije funkcija ovih fondova će biti vrlo značajna. No sa fondovima dolaze i određena pravila. Naime, kada se putem fonda odobre određena sredstva tada su i očekivanja vezana uz konačne rezultate utrošenih sredstava u skladu sa visinom odobrenog novca i o tome mora postojati transparentno i potpuno izvješće. Naposljetku se na ovaj način dobije pomoć u smislu dodatnog poticaja napretku kojem vi težite, kazao je Jeroen Jutte, predstavnik Opće uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Europske komisije.