Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Mons. Srakić: Dostojanstveno dočekajmo Svetog Oca

27.05.2011. 22:00
Mons. Srakić: Dostojanstveno dočekajmo Svetog Oca


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić napomenuo je kako vlada iznimno jako zanimanje javnosti za pohod Svetoga oca Hrvatskoj te dodao kako je dosad akreditirano oko 1200 novinara


Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije  (HBK) đakovačko-osječki  nadbiskup mons. Marin Srakić izjavio je jučer na konferenciji za novinare kako su  pri kraju pripreme za posjet  pape Benedikta XVI. Hrvatskoj te pozvao vjernike da u  što većem broju dođu i dostojanstveno dočekaju Svetog  Oca.
Još uvijek ima dovoljno  ulaznica pa pozivam vjernike  da u što većem broju dostojanstveno dočekaju Petra  naših dana – papu Benedikta  XVI., rekao je.
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar  vanjskih poslova i europskih  integracija Gordan Jandroković istaknuo je iznimno dobru  suradnju između državnoga i  crkvenog odbora u pripremema za papin pohod kako bi  posjet Svetog oca bio pastoralno i politički što uspješniji.
“Povijest potvrđuje iznimno  dobre i nadstandardne odnose Svete Stolice i Hrvatske”,  rekao je dodavši kako je Vatikan među prvima prizna Republiku Hrvatsku.
Istaknuo je kako se papin  pohod održava u vrijeme kad  obilježavamo 20. obljetnicu  hrvatske nezavisnosti te u trenutku završetka pregovora s  Europskom unijom.
“Sveta Stolica podupire ulazak Hrvatske u EU”, podsjetio  je dodavši kako će papin posjet osnažiti završetak pregovora.
Ocijenio je kako su troškovi  papina pohoda Hrvatskoj između 12 i 14 milijuna kuna te  dodao kako će troškove podijeliti Crkva i država.
Jandroković smatra kako  važnost posjeta nadilazi  troškove, jer pohod Svetoga  oca afirmira međunarodnopolitički položaj Hrvatske te  posebno sustav vrijednosti, a  istaknuo je i kako papin posjet  podupire završetak hrvatski  pregovara s EU.
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić napomenuo je kako vlada iznimno  jako zanimanje javnosti za  pohod Svetoga oca Hrvatskoj  te dodao kako je dosad akreditirano oko 1200 novinara.  “Od tog broja je nekoliko stotina stranih novinara”, rekao  je dodavši kako se prijavilo i  25 televizijskih kuća koje će  pratiti papin pohod Hrvatskoj.
Napomenuo je kako je i  sam ovih dana dao 25 intervjua stranim novinskim  kućama te ocijenio kako će  tijekom papina boravka u Zagrebu Hrvatska biti u središtu  svjetske pozornosti.
Odgovarajući na upit o  možebitnom broju hodočasnika Bozanić je rekao kako je  to teško sada znati, jer župnici  još uvijek dijele ulaznice, a oni  koji ih nemaju moći će ih  podignuti i na hipodromu.  “Pripremljeno je mjesta za  više stotina tisuća ljudi, a posjet će između ostaloga ovisiti  i o vremenskim prilikama, rekao je dodavši kako će građani  na trgu ispred Zagrebačke katedrale također pozdraviti papu.
Istaknuo je i kako će tijekom tjedna javnost biti obaviještena o putu papina kretanja kako bi ga mogli pozdraviti mnogi zainteresirani  vjernici.
Na upit hoće li s papom  Benediktom XVI. razgovarati  o hrvatskim eurointegracijama kardinal Bozanić je rekao  kako Sveti otac jako dobro  poznaje Hrvatsku i Hrvate.  “Sve je ovo jedan važan doprinos jačanju položaja Hrvatske u velikoj obitelji europskih naroda”, rekao je i  dodao kako će biskupi susjednih zemalja kao i njihovi  vjernici hodočastiti u Zagreb.
Šef Tiskovnog ureda HBK  Zvonimir Ancić rekao je kako  su netočne medijske dezinformacije o naplaćivanju ulaznica za susret sa Svetim ocem  na hipodromu.