Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Freiburg želi nastavak posudbe

27.05.2012. 22:00
Freiburg želi nastavak posudbe


Iako Freiburg nije među nama najpoznatijim njemačkim klubovima uvjeti koje tamo imaju su vrhunski. To je nešto što se iz hrvatske perspektive teško može opisati – kaže Santini


Iako je u Zadru bio samo u prvom dijelu sezone, u kojem se igralo 17 od ukupno 30 kola, sa deset postignutih golova završio je na diobi trećeg mjesta u redoslijedu za najboljeg strijelca Prve HNL. Pobjednik, Fatos Beqiraj iz Dinama, postigao je pet golova više i to u cijeloj sezoni. Nije teško zaključiti da bi se takav rasplet teško dogodio da jesenski prvi strijelac domaće nogometne lige nije 31. siječnja posuđen bundesligašu Freiburgu.
– Bilo je 22.30 sati kada sam potpisao posudbu u Freiburgu, dakle sat i pol prije isteka prijelaznog roka. Nije bilo lako, mislio sam da ću na kraju ostati u Zadru, a u javnosti su se prethodno spominjala imena brojnih klubova u kojim sam trebao igrati – kaže Ivan Santini, napadač koji ima i dalje važeći ugovor sa Zadrom. Ipak, teško da će se Santini vratiti u plavi zadarski dres. On svoju budućnost vidi u Bundesligi. I to baš u Freiburgu.
– U Freiburgu su bili zadovoljni sa mnom i zainteresirani su za nastavak posudbe. Nemam ništa protiv te opcije i sada je odluka na Zadru.
Koliko je Zadar zaradio od proljetne posudbe svog najboljeg igrača?
– Zaradio je, ali o iznosima ne mogu govoriti. Ja sam u Freiburgu imao ono što je bilo i dogovoreno.
Nedostajale pripreme
Dolazak u tada posljednji klub Bundeslige nije se činio sjajnim izborom. Makar kad se zna koji su se sve klubovi spominjali kao buduće Santinijeve destinacije.
– Prihvatio sam Freiburg pretpostavljajući što me tamo čeka. Momčad je bila posljednja, davali su vrlo malo golova, a zna se što to znači za napadače. Ipak, Bundesliga je za mene bila veliki izazov. I prije sam razmišljao da bi najbolje bilo otići u Njemačku. Odgovara mi njihov način igre, a i tamo sam imao najmanji problema s jezikom jer se znam služiti njemačkim.
U prvom intervjuu za službenu klupsku internet stranicu Santini je u Freiburgu spomenuo da mu borba za ostanak nije nepoznanica.
– Koliko se sjećam rekao sam otprilike da sam se u Zadru naučio boriti za ostanak. Ma, i ne sjećam se što je sve bilo tih prvih dana jer sam bio toliko uzbuđen da nije bilo lako kontrolirati emocije. Iako Freiburg nije među nama najpoznatijim njemačkim klubovima, uvjeti koje tamo imaju su vrhunski. To je nešto što se iz hrvatske perspektive teško može opisati. Oni znaju mjesec dana unaprijed kad im je trening i što će na tom treningu raditi. O uvjetima i organizaciji rada u klubu da i ne govorim.
Santini je u novi klub došao nakon što su već odigrana dva kola proljetnog dijela sezone. Odugovlačenje s odlukom o njegovu transferu, a na kraju se pokazalo posudbom, ostavilo je traga na Santinijevoj formi.
– Došao sam u Freiburg bez da sam prošao pripreme sa Zadrom. Trenirao sam s kadetima na Stanovima i čekao odlazak. Kad se konačno taj odlazak i dogodio shvatio sam što sam propustio izostajući s priprema, bez obzira radi li se o Zadru ili Freiburgu. Prvih nekoliko utakmica odigrao sam na svježinu, a kasnije više nisam mogao.
Privikavanje na Bundesligu za mladog Zadranina nije bilo lako.
– Počela mi je ići krv iz nosa od silnog napora. Čak sam zbog premorenosti imao dogovor s trenerom da me odmori na jednoj utakmici. Ne možete igrati Bundesligu i doći tamo bez priprema.
Preporod sa Streichom
Debi je Santini imao samo nekoliko dana nakon dolaska u Freiburg. Protiv Werdera je ušao u drugom poluvremenu, a posebno pamti nastup u prvoj postavi u domaćoj utakmici protiv Bayerna, koji se do posljednjeg kola borio za titulu prvaka.
— cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista