Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Meduze kao temelj propitivanja povijesnog sjećanja

27.05.2012. 22:00
Meduze kao temelj propitivanja povijesnog sjećanja


Na projektu “Dolazak u baštinu” održano je predavanje Leonide Kovač, profesorice na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, “Medusae”. Autorica koja se inače bavi proučavanjem suvremene i postmoderne umjetnosti, za ogledni primjer svog izlaganja je uzela video rad o meduzama irskih autora Dorothy i Toma Crossa. Osnovni sadržaj predavanja temeljio se na propitivanju povijesnog sjećanja, koje ne obuhvaća samo odnos prostora i vremena, nego i onaj znanosti i umjetnosti.
Autorica je istaknula da je ono što ju je posebno privuklo ovome predmetu znanstveno utvrđena činjenica da meduze imaju organ oka koji je razvijen kao u čovjeka, a ne posjeduju mozak. Time su se bavili i autori filma koji, kako je naglasila Leonida Kovač, nije dokumentarni nego se odvija na 3 različite razine izlaganja, koristeći se jezikom koji je između dokumentarnog i estetskog.
U izlaganju se također istraživalo što je znanost i ustvrdilo da znanstveno također može biti i mitsko. Projekcji je uslijedila zanimljiva diskusija u kojoj su nazočni zajedno s autoricom razgovarali o problematikama animalizacije i bestijalizacije te odnosu mita i znanosti.