Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prgomet: Kosor je trebala dati mandat na raspolaganje

27.05.2012. 22:00
Prgomet: Kosor je trebala dati mandat na raspolaganje


Novoizabrani zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet ustvrdio je jučer da je bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor nakon izgubljenih parlamentarnih izbora trebala odmah dati mandat na raspolaganje i da bi to bilo primjereno političko ponašanje.
Upitan očekuje li da će Kosor ostati na dužnosti potpredsjednice Hrvatskog sabora, Prgomet je odgovorio da su demokratski standardi jasni i kako bi svakako trebala ponuditi mandat na raspolaganje, ali i da to ne znači da će biti smijenjena.
Smatra da u HDZ-u neće biti tabora pobjednika i poraženih i vjeruje da će biti pronađena najbolja rješenja, uz poštivanje demokratskih standarda te da će predsjednik stranke Tomislav Karamarko voditi stanku kao to članstvo i očekuje, ali i da u Predsjedništvu neće nužno uvijek biti unisonog razmišljanja.
“Ne mislim misliti isto što i predsjednik stranke, treba imati stav i pravo ga iznijeti, no utvrđene stavove treba poštovati i oni obvezuju”, rekao je Prgomet, gostujući u emisiji “Nedjeljom u dva” Hrvatske televizije.
Dodao je kako je loše što su neki HDZ-ovi dužnosnici tvrdili da ništa nisu čuli, znali, vidjeli ili rekli. Osudio je postupak napuštanja stranke i vlade bivšeg predsjednika i premijera Ive Sanadera i smatra da javnosti i stranci još duguje objašnjenje zašto je to učinio. Prgomet mu ne bi dopustio povratak u stranku.
Upitan o uzrocima HDZ-ovog poraza na parlamentarnim izborima Prgomet drži da je to, između ostalog, rezultat neriješenih gospodarskih problema, prekasno započete borbe protiv kriminala i korupcije koji su većih razmjera no što se mislilo, uništena proizvodnja i izvoz, nepravilnosti u pretvorbi i privatizaciji.
Prgomet drži da nove unutarstranačke izbore ne bi trebalo raspisivati prije održavanja lokalnih izbora koji će uslijediti za godinu dana.
Prgomet je ocijenio da je potreban konsenzus vladajućih i oporbe o strateškim pitanjiima i nacionalnim interesima i da je HDZ na to spreman.
U vezi s istupom novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je Vukovar srpski grad u koju se Hrvati ne trebaju vraćati, Prgomet je rekao kako to nije dobro za izgradnju dobrosusjedskih odnosa dviju država.
Na pitanje bi li zabranio održavanje proslava rođendana Josipa Broza TIta u Kumrovcu Prgomet je rekao da je protiv zabrana, ali i totalitaitarnih ideologija.