Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dani sociologije krenuli nakon dvogodišnje stanke

Autor: Valentina Mlađen

27.05.2013. 22:00
Dani sociologije krenuli nakon dvogodišnje stanke


Uspješni projekt Kluba studenata sociologije Antifjaka, »Dani sociologije« nastavlja se nakon dvije godine stanke. Trodnevni program započeo je jučer dvama predavanjima u Studentskom klubu, »Eksploatacija identiteta: ograničenja identitetske politike na primjeru feminizma« i »Subverzije dominantnih konstrukcija rodnih identiteta u turbo folk kulturi«, a sličnom tematikom nastavit će se baviti i danas i sutra.
Naime, središnju temu ovogodišnje manifestacije čine identiteti u suvremenom društvu te će se nizom predavanja i drugim aktivnostima nastojati odgovoriti na pitanja kako se identiteti izgrađuju i prikazuju u medijskim sadržajima i popularnoj kulturi? Što znači eksploatacija identiteta i u kojem smjeru idu politike rodnih identiteta? Kako se u potrošačkom kapitalizmu konstruiraju identiteti potrošača te naposlijetku, koja je društvena relacija individualnih i kolektivnih identiteta u vidu ostvarivanja političkih strategija?
– Tema identiteta i njihova društvena dimenzija posebno je zanimljiva studentima radi skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju što se odražava i na samo visoko obrazovanje te nas usmjerava da propitujemo nacionalni identitet i što je to što ga izgrađuje i održava, pojasnio je predsjednik KSS Antifjaka Pavao Parunov.
Gostujući predavač na skupu je dr.sc. Hajrudin Hromadžić s Filozofskog fakulteta u Rijeci koji će govoriti o potrošačkom kapitalizmu i konzumerizmu te na koji način se konstruira identitet suvremenog potrošača. On će predavanje održati danas u 14 sati u Studentskom klubu, dok će u 10.30 sati u dvorani 121 Sveučilišta u Zadru predavanje održati i profesor s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Vjeran Katunarić i to na temu individualnih odnosno kolektivnih identiteta u vidu raznih političkih strategija u suvremenom društvu.
Predavanja će u sklopu programa držati i tri studentice s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu čime je Antifjaka obnovila suradnju sa zagrebačkim klubom studenata sociologije Diskrepancija.
Završnog dana skupa, sutra, osim predavanja i radionice na temu »Identiteti u medijskom sadržaju« posebnu novost čini premijera dokumentarnog filma »The Trouble With Being Human These Days« mađarskog redatelja Barteka Dziadzosza koji govori u životu i radu poljskog sociologa Zygumunta Baumana. Premijera je zakazana u Studentskom klubu u 20 sati.