Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Koka sa škrinje sv. Šime uplovila u Narodni muzej

Autor: Valentina Mlađen

27.05.2013. 22:00
Koka sa škrinje sv. Šime uplovila u Narodni muzej

Foto: Zvonko KUCELIN



Na lijevoj bočnoj strani škrinje sv. Šime reljefni je prizor broda u oluji koji spašava sv. Šimun.
– Takvi i slični prikazi broda u oluji u srednjem vijeku na kojima mornari u oluji izbacuju teret s broda, iznad njih je đavao koji ih pokušava potopiti, a ispred svetac koji ih spašava, nisu neuobičajeni, pojašnjava poznati arheolog dr. sc. Zdenko Brusić.
Jedan takav brod uspješno je jučer uplovio u fundus budućeg Pomorskog muzeja Zadra, za sada Narodnog muzeja Zadar u Kneževoj palači. Naime, Udruga kapetana i poručnika Trgovačke mornarice Zadar fundusu NMZ-a donirala je maketu broda kojim je prevezeno tijelo sv. Šimuna u Zadar, koku s dva jarbola koja je u stvarnosti mogla biti duga i do 70 metara. Maketu je davne 1999. godine izradio kapetan Damir Rukavina, iz Rijeke koji je izradio i maketu galije koja je krajem 16. stoljeća potonula kod otoka Gnalića, ispred Biograda na Moru.
– Koka je rađena po reljefu sa škrinje sv. Šime i po nekim slikama. Iako pravu dimenziju nemamo po otvorima ili jedrima mogla bi se naći neka prilična veličina, ali ovo je bio brod dug sigurno sedamdesetak metara, ako ne i više, pojasnio je Slobodan Vrdoljak, tajnik Udruge kapetana i poručnika Trgovačke mornarice Zadar.
Maketa broda izrađena je, kako je rekao Vrdoljak, spletom okolnosti i to donacijom Zagrebačke banke za otkup prava korištenja astronomskih zadarskih tablica. Željelo se, pojasnio je Vrdoljak, preostali novac od donacije iskoristiti za nešto što je dio zadarske baštine i tako se došlo do ideje za izradom upravo ove makete.
– Ovaj je brod unikatni rad i neka ovo bude start budućeg pomorskog muzeja, pozvao je Vrdoljak, a uz maketu broda predao je i binokular iz razdoblja između dva svjetska rata te taster za radiotelegrafiju s trgovačkog broda, tipa libertaš, Kornat iz 1943. godine.
Zdenko Brusić rekao je tijekom jučerašnje primopredaje kako se radi o vjernoj replici te je koka izgrađena na osnovi dosta dobrih podataka. Razlog je vrlo vjerojatno što su i autori reljefa na škrinji, vrlo vjerojatno, imali priliku raditi po skici prave koke koja je u 14. stoljeću uplovila u Zadar.
Ovom donacijom u vrijednosti od 10.000 kuna, koliko vrijedi maketa, Udruga kapetana i poručnika Trgovačke mornarice Zadar želi započeti kampanju sakupljanja eksponata za postav pomorske zbirke koju će provesti među svojim članovima i svima onima koji svojom donacijom žele pridonijeti njenom kompletiranju.