Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Otvoreno pismo “U ime obitelji” predsjedniku Ivi Josipoviću

Autor: Hina (H)

27.05.2013. 22:00
Otvoreno pismo “U ime obitelji” predsjedniku Ivi Josipoviću

Foto: Velimir BRKIĆ



Građanska inicijativa “U ime obitelji” uputila je danas otvoreno pismo hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, u kojemu ga poziva da nakon prikupljena dovoljnog broja potpisa građana, sukladno Ustavu i zakonima RH osigura provedbu referenduma o unošenju u Ustav odredbe po kojoj bi brak bio definiran kao životna zajednica muškarca i žene.
U pismu ocjenjuju kako tvrdnja dijela državnih dužnosnika da bi za promjenu Ustava i nakon provedbe referenduma bilo potrebno dodatno glasovanje u Saboru “predstavlja ignoriranje pravne snage odredbe čl. 87. st. 5. Ustava RH i čl. 8. st. 1. Zakona o referendumu – da je odluka donesena na referendumu obvezatna”.
“Isto tako, možda još i značajnije, na taj se način predlaže zatiranje osnovnih polazišta Ustava RH (čl. 1. st. 2. i 3.) – da vlast proizlazi iz naroda, te da narod odlučuje, osim putem izbora svojih predstavnika (Hrvatski sabor itd.), i neposredno, putem referenduma, kao klasičnoga instrumenta demokracije”, upozorava se nadalje u pismu koje ispred Organizacijskog odbora inicijative potpisuje njezina predstavnica Željka Markić.
“Uvažavajući gore izneseno i zabrinutost građana za ispravno djelovanje državne vlasti, sukladno Ustavu i zakonima u RH, molimo Vas za ulaganje dodatnog napora u valjanom pojašnjavanju ustavnoga značaja odluke donesene na državnom referendumu”, ističe “U ime obitelji”, te poziva hrvatskog predsjednika da “nedvosmisleno poruči javnosti i drugim tijelima državne vlasti o pravnoj snazi referenduma kao najizravnijeg oblika neposrednog odlučivanja građana RH”.