Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Pozlatilo se ulje odmah prerađenih maslina

Autor: Ante Vidović

27.05.2013. 22:00
Pozlatilo se ulje odmah prerađenih maslina


Ulja proizvedena od maslina prerađenih isti dan osvojila su sve medalje na prvim ugljanskim Danima maslinova ulja održanim u subotu u mjestu Ugljanu. Događaj koji je još jednom dao za pravo struci da masline treba prerađivati odmah, nakon branja, organizirala je TZ Ugljan uz pomoć upraviteljice PU Drobnica iz Preka Mladenke Mašine te podršku Općine Preko dok su kemijsku i organoleptičku proveli članovi Udruge Olea iz Zadra. Zlatnu i srebrnu medalju osvojilo je ulje supružnika Vojka i Marije Skropić kojima se na pobjedničkom postolju pridružio Nikša Ivanac.
Na prve Dane maslina pristiglo je dvanaest uzoraka iz mjesta Ugljan, a privukao je više od 100 ljudi, među kojima su bili francuski gosti. U vili Stari dvori vladala je ugodna uljarska-otočna atmosfera koju su stvorili senzorski analitičari Udruge Olea vođenjem degustacije za sve zainteresirane i žene iz Udruge Điran.
Svrha dana maslina je promocija maslinarstva i uljarstva na otoku Ugljanu gdje je tradicija prerada maslina stara gotovo dvije tisuća godina. O tome svjedoče i ostaci antičke uljare u Mulinama. Direktorica TZ Ugljan Dražena Strihić i Mladenka Mašina, dvije žene koje su pokrenule cijelu priču, vjeruju kako Dani maslina imaju veliki potencijal za budućnost.