Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tankerkomercu strateški partner ili stečaj

Autor: Edvard Šprljan

27.05.2013. 22:00
Tankerkomercu strateški partner ili stečaj

Foto: Vedran SITNICA



Tankerkomerc je u prvoj raspravi o predstečajnoj nagodbi, koja je provedena u Zagrebu, u biti dobio odgodu – novi rok za restrukturiranje plana rješavanja velikih potraživanja vjerovnika. – Novi datum rasprave još nije određen jer se radi o složenom poslu. Neizvjesno je kako će se uspjeti postići dogovor s vjerovnicima, a banke čekaju na svoja namirenja sa strane, objašnjava povjerenik predstečajne nagodbe Ivan Rude.
Najbolje bi rješenje bilo, smatra Rude, kada bi se našao strateški partner i kad bi bio prihvaćen novi plan nagodbe. No sada je još neizvjesno što će biti s ovom, nekada moćnom, zadarskom tvrtkom koja trenutačno zapošljava stotinjak ljudi. Naime, priznata potraživanja vjerovnika prema Tankerkomercu iznose 93,8 milijuna kuna. Među čak 814 vjerovnika najveći je država, odnosno Ministarstvo financija, Porezna i Carinska uprava s 45,5 milijuna kuna potraživanja. Velikim dijelom priznata su potraživanja malih dioničara i brojnih malih tvrtki, a među većima su još potraživanje Croatia osiguranja od 5,3 milijuna kuna i Grada Zadra od 4,7 milijuna kuna.
Složenija je priča oko potraživanja banaka koje, u biti sada, moraju čekati dok se ne vidi hoće li biti predstečajne nagodbe. Izvjesno je, naime, da će u slučaju pokretanja stečaja mogućnost namirenja vjerovnika biti vrlo mala, jer banke su upisale razlučno pravo na nekretninama Tankerkomerca u sumi od 240,2 milijuna kuna.
Veliki igrači sa strane čekaju hoće li u mogućem stečaju za puno manju vrijednost dobiti cijeli Tankerkomerc no što on objektivno vrijedi. Po objektivnim procjenama imovina Tankerkomerca vrijedi oko 35 milijuna eura, otprilike kolika su i potraživanja. Kad bi se pojedinačno prodavalo možda bi se nešto i moglo spasiti, no pitanje je ima li za to još vremena ili će u stečaju sve otići na drugi način, po drugim cijenama.