Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prva premijera na kojoj je dio rekvizita izrađen 3D printerom

27.05.2016. 22:00
Prva premijera na kojoj je dio rekvizita izrađen 3D printerom


 Ivica i Marica, poznata priča braće Grimm, bit će ovih dana ispričana na daskama Kazališta lutaka Zadar. Zasluge za to idu Davoru Grzunovu, čiji je to autorski projekt. Taj Zadranin je kazao kako je riječ o ugodnom iznenađenju te da su nakon dugo vremena napravili predstavu u kojoj je, tijekom proba, bilo smijeha od prve do zadnje minute.
Ideja se rodila prije nekoliko godina, a onda je za nju došao pogodan trenutak.
– Projekt sam prije pet, šest godina poslao na čekanje, kad se stvore uvjeti, a krajem prošle godine za njega sam dobio signal. Ravnateljica je predstavu stavila u plan i program te smo mi nedavno krenuli u realizaciju. Darko Petković radio je scenu i lutke, Ivo Nižić i Frane Papić bili zaduženi su svjetlo, a Mate Petričević za ton. U predstavi igraju Vjera Vidov, Gabrijela Meštrović Maštruko, Josip Mihatov i Asja Rebac, najavljuje nam Grzunov koji potpisuje režiju i dramaturgiju. Ističe kako je riječ o dobro poznatoj priči, borbi dobra i zla, a na kraju ljubav pobijedi sve.
– Priča je uvijek ista, s tim što danas imamo nove situacije. Jesu li to društvene mreže ili nešto drugo, opasnosti su uglavnom tu, ističe Grzunov, napominjući kako je riječ o predstavi koja se uvijek može doraditi, a riječ je o konceptu kojim se služe dugi niz godina. Namijenjena je predškolskom uzrastu, od tri godine nadalje.
Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, je istaknula kako je cijela predstava djelo vlastitih snaga, dok je Grzunov naveo kako je akcent stavljen na priču, lutke i glazbu.
– Imamo i jedan novitet, a riječ je o upotrebi 3D printera. Uz pomoć tog uređaja Darko Petković je izradio cipelice i šake za lutke, naglasio je Grzunov, dok je Petković pojasnio kako su priskrbili ovaj printer da ne kaskaju za tehnologijom u svijetu.