Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Upravljali električnim vozilima, rukovali bespilotnom letjelicom

27.05.2016. 22:00
Upravljali električnim vozilima, rukovali bespilotnom letjelicom


Tu su električna vozila, električno carting vozilo kojeg su učenici sami napravili, od početka do kraja, dakle od konstrukcije, do varenja cijevi, itd. Predstavljeni su i 3D printeri, bespilotne letjelice, nabrojio je Tomčić


U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića jučer su održani 5. po redu Dani otvorenih vrata. Bila je to prilika osmašima da dođu i posjete ovu zadarsku srednju školu i uvjere se u brojne mogućnosti koje se nude u obrazovanju za različita zanimanja.
Tihomir Tomčić, ravnatelj, naglasio je kako su na Danima otvorenih vrata predstavili sve što su učenici napravili.
Manje krede i ploče, više prakse
– Tu su električna vozila, električno carting vozilo kojeg su učenici sami napravili, od početka do kraja, dakle od konstrukcije, do varenja cijevi, itd. Predstavljeni su i 3D printeri, bespilotne letjelice, nabrojio je Tomčić. Dodaje kako postoji konstrukcija i za drugo carting vozilo, ali se njegovo sastavljanje očekuje kada stigne motor kojeg su uspjeli pronaći u Velikoj Britaniji.
– Princip ove škole jest da učenici većinom sami sve izrađuju, nastava se bazira na praksi, a manje krede i ploče, rekao je ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatković.
Na Danima otvorenih vrata učenici Strukovne škole pokazali su zavidno znanje koje su primijenili u inovativnim i kreativnim projektima i modernim tehnologijama, te pokazali ne samo ukorak s vremenom, nego čak i ispred svog vremena.
Upravo je to ono što ovu zadarsku srednju školu već godinama stavlja u sami vrh, pa je i interes na upisnim rokovima izuzetno velik.
Oduševljeni osmaši
– Do sada smo imali jako dobar interes za upis, a vidjet ćemo kako će biti ove godine, dodao je Tomčić.
A okupljeni su jučer imali prilike vidjeti kako srednjoškolci uspješno barataju carting vozilima, bespilotnim letjelicama…
Mateo Josipović, učenik 3. razreda, smjer tehničar za računarstvo jučer je sa svojim kolegama strpljivo objašnjavao zainteresiranima što se sve uči u njegovom zanimanju.
– Predstavili smo 3D printer, 3D skener, bespilotnu letjelicu koju smo sami izradili, rover vozilo također, rekao je Mateo i pohitao osmašima dalje objašnjavati rukovanje bespilotnom letjelicom koja je, uz vožnju carting vozila bila pravi hit.
A i osmaši su se imali priliku okušati u vožnji električnog carting vozila, pa je posebna gužva vladala na parkiralištu škole.
Ipak, svi učenici sa strpljenjem su zainteresirane osmaše proveli školom, učionicama, pokazivali im radionice, dijelili letke…
Na 3D printeru došao se okušati i Marko Župan, učenik osmog razreda, OŠ Šimuna Kožičića Benje.
– Došao sam vidjeti s kakvom tehnologijom rade u ovoj školi, što nude, objasnio nam je Marko razlog svog posjeta, te dodao kako je najviše zainteresiran za upis u matematičku gimnaziju.