Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Isplatilo im se besplatno energetsko savjetovanje

27.05.2017. 22:00
Isplatilo im se besplatno energetsko savjetovanje


Ivan Kolega prvonagrađeni je dobitnik nagradne igre “Energiju uštedi i nagrade zavrijedi”, čije je izvlačenje održano u subotu ujutro u Gradskoj loži. Kolega je osvojio inverter klima uređaj, dok je druga nagrada, perilica posuđa, otišla u ruke Đanija Matulića. Treća nagrada, perilica rublja, pripala je Ivanu Čirjaku. Manjim kućanskim uređajima nagrađeni su još i Nikolina Glavan, Jure Pupić Bakrać te Đurđica Mihaljković.
Nagradna igra “Energiju uštedi i nagrade zavrijedi” održana je u sklopu europskog projekta FIESTA – Families Intelligent Energy Saving Targeted Actions (Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima). Fond nagrada drugog kruga nagradne igre “Energiju uštedi i nagrade zavrijedi” iznosio je ukupno 25.731,00 kn. Sudionici u nagradnoj igri bili su punoljetni predstavnici obiteljskih kućanstava s prebivalištem na području Grada Zadra koji su sudjelovali u besplatnom energetskom savjetovanju i dobili nagradne kupone.
Provedba Projekta Fiesta započela je 1. listopada 2014. godine i trajat će do 30. rujna ove godine. Njegov cilj je ušteda energije u kućanstvima s djecom promjenom njihova ponašanja na način da učinkovitije koriste svoje sustave grijanja i hlađenja, kao i poticanje da koriste one energetski učinkovitije. Grad Zadar je tako u sklopu projekta proveo energetska savjetovanja za 160 kućanstava na području Grada Zadra, osnovao Fiesta energetski info pult Grada Zadra i Lokalnu potrošačku grupu Zadar putem koje je građanima omogućena povoljnija kupnja energetski učinkovitih sustava, kućanskih uređaja, izolacijskih materijala i usluga, proveo radionice za djecu u osnovnim školama, zatim radionice za građane te instalatere i trgovce energetski učinkovitih sustava, kućanskih uređaja i izolacijskih materijala, kao i ostale projektne aktivnosti.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.379.827 eura, od čega EU sufinancira iznos od 1.784.870 eura, odnosno 75 posto. Predviđeni budžet za Grad Zadar iznosi 79.298 eura, od čega EU sufinancira iznos od 59.474 eura.