Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar na meti terorista iz BiH

Autor: Suzana Bandić

27.06.2009. 22:00
Zadar na meti terorista iz BiH

Foto: Zvonko KUCELIN



Iz izvora bliskog PU zadarskoj, riječ je Emiru P. i Aleksandru N. koji namjeravaju prijeći granicu s ekslozivnom napravom koja se aktivira na daljinu. Sve policijske postaje u državi su na nogama, a pojačano se nadziru osobito granični prijelazi


Emir P. (36) i Aleksandar N. (26), dvojica su plaćenika s podebljim kriminalističkim dosjeom koji su se, prema našim informacijama bliskim PU zadarskoj, uputili u Republiku Hrvatsku s eksplozivnom napravom koja se aktivira na daljinu.
Tko je njihov nalogodavac u ovom se trenutku sa sigurnošću ne može reći, međutim, mogući učinak njihovog čina je sasvim jasan. Aktiviranjem eksploziva  bi se na samom pragu turističke sezone u svijet poslala slika da je Hrvatska nesigurna zemlja što bi u konačnici nanijelo veliku štetu svima onima koji se u Hrvatskoj bave turizmom. Osim toga, nesumnjivo bi takvo što pridonijelo i destabilizaciji kompletnog stanja sigurnosti u zemlji te unijelo nemir među građane.
Dvojica terorista, navodno, imaju naputak aktivirati eksploziv na području grada Zadra koji se u posljednjih nekoliko godina na lokalnoj, ali i državnoj razini spominje u kontekstu najperspektivnijeg i najpoželjnijeg grada za življenje. Turistima, pak, Zadar je poželjna destinacija radi kulturno-povijesnih spomenika, ali i jedinstvenih u svijetu Morskih orgulja te spomenika „Pozdrav Suncu”.
Ukoliko im taj plan uspije osujetiti zadarska policija koja je zbog ovog slučaja na nogama, špekulira se s još dva moguća odredišta, a to su Zagreb i Dubrovnik. No, nije isključena ni mogućnost da bi ekspolziv mogao biti namijenjen sasvim konkretnoj osobi iz zadarskog krim miljea zbog navodno nekakvih “neraščišćenih računa”.
S ovim zločinačkim planom upoznate su sve policijske postaje u državi, a prema našim informacijama, policija i carina posljednih dana posebno pojačano nadziru sve granične prijelaze.
Ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na onaj iz studenog 2006. godine kojeg svi Zadrani još uvijek dobro pamte, a riječ je o Nikoli Veinu (35) i Tiboru Füru (34) koji su tada u centru grada, na Poluotoku uhvaćeni s eksplozivnom napravom koja se aktivira na daljinu pozivom na mobitel.
Iako je  Vrhovni sud Republike Hrvatske, sredinom ožujka ove godine, potvrdio nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zadru kojom su Vein i Für oslobođeni optužbe za kazneno djelo protudržavnog terorizma zbog nedostatka dokaza, ali i zbog činjenice koju su utvrdili vještaci, a to je da je eksploziv bio neispravan, ni do danas nitko ne zna kome je u Zadru taj eksploziv bio namjenjen.
Radilo se o eksplozivu tipa pentrit s elektrodetonatorskom kapislom okruglog magneta promjera 10 cm koja se aktivira na daljinu i mobitel kojim je paklena naprava trebala biti aktivirana.
Naše informacije o zločinačkim namjerama dvojice iz susjedne BiH, jučer u PU zadarskoj nisu htjeli potvrditi, ali nisu ni opovrgnuli. Naime, zmanjenik načelnika PU zadarske Ivan Gambiraža o ovom slučaju je samo kratko rekao: “Nemam komentara”.
Međutim, naglasio je kako je Zadar siguran grad te kako nema apsolutno nikakvog razloga za strah jer se policija svake godine osobito pred i u vrijeme turističke sezone preventivno bavi svim vrstama kriminala, pa tako i ovom vrstom kriminaliteta.