Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dječak (13) skliznuo djedu s traktora pod noževe kopačice

Autor: Suzana Bandić

27.06.2010. 22:00
Dječak (13) skliznuo djedu s traktora pod noževe kopačice


Do nesreće je došlo kada je dječakov djed Ante Mršić (74) traktorom frezao vinograd vozeći ga na stražnjem dijelu traktora. Unuk je pao u prostor između traktora i rotirajuće kopačice čiji su ga noževi zahvatili i nanijeli mu višestruke ozljede
Teške i za život opasne ozljede zadobio je 13-godišnji dječak koji je u subotu poslijepodne oko 16.45 sati pao pod djedov traktor u bokanjačkom polju.
Do nesreće je došlo kada je dječakov djed Ante Mršić (74) traktorom frezao vinograd vozeći ga na stražnjem dijelu traktora. Unuk je pao u prostor između traktora i rotirajuće kopačice čiji su ga noževi zahvatili i nanijeli mu višestruke ozljede po donjim ekstremitetima i potrbušnom dijelu tijela, no srećom, vitalni organi mu nisu povrijeđeni.
– Krenuo sam frezati vinograd i kad sam izlazio iz garaže Sandro je dotrčao k meni i pitao me može li sa mnom. Znam da to voli pa sam mu udovoljio. Sjeo je tu iza mene i sve je bilo u redu. Došli smo do vinograda i taman smo se uputili između dva reda loze kad sam osjetio da je kopačica zapela. Okrenuo sam se da vidim što je i ugledao unuka kako leži do pola tijela ispod kopačice. Bio je sav krvav i samo mi je rekao “dide”. Protrnuo sam, skočio s traktora i počeo ga izvlačiti. Sjećam se da sam mu rekao što nije viknuo, bilo što rekao prije nego su ga noževi kopačice zahvatili – kroz suze priča 74-godišnjak s kojim nastradali dječak, njegov brat, dvije sestre i njihova majka žive već neko vrijeme, a obje su mu unuke, kaže, teško bolesne. Devetogodišnja unučica slijepa je, a dvije godine starija rođena je prije vremena i s deformacijom prsnog koša.
– Sad još i ovakva tragedija da nas zadesi. Unuk mi je rekao da je samo skliznuo. Da je barem odmah zavikao izbjegli bi tragediju – priča neutješni djed koji je najprije oslobodio unuka ispod noževa kopačice, a potom otrčao na obližnju prometnicu gdje je nakon više pokušaja uspio zaustaviti jedan bračni par u audiju.
– Tim ljudima sam neizmjerno zahvalan jer je najmanje pet auta prije njih samo prošlo pokraj mene. Da mi oni nisu stali tko zna bi li mi sad unuk bio živ – kaže 74-godišnjak. Par ga je odvezao do njegove obiteljske kuće udaljene svega kilometar gdje je sjeo u automobil i uputio se po unuka kojega je ostavio da leži u polju.
– Hrabri moj dečko čekao me tamo sam i ozlijeđen. Polegao sam ga na zadnje sjedalo i sam odvezao odmah na Kirurgiju. Da sam zvao Hitnu pomoć sigurno bi to duže trajalo, a bojao sam se da mi ne iskrvari – prisjeća se djed.
Nakon što je primljen na Hitni kirurški prijem zadarske Opće bolnice, dječak je odmah otpremljen u operacijsku salu gdje su mu liječnici sanirali brojne ozljede. Potom je premješten na Jedinicu intezivne njege gdje se, kako saznajemo iz bolnice, uspješno oporavlja. Iako je dovezen u teškom stanju liječnici su ga uspjeli stabilizirati, a obzirom da mu nisu povrijeđeni vitalni organi, očekuje se kako će se uspješno i bez većih posljedica oporaviti.
– Rekli su da je dobro, ali bojim se što će biti kasnije. Jedna poznanica, inače medicinska sestra, rekla mi je da je opasno to što mu je kopačica uhvatila donji dio tijela. Urološki nalazi su u redu, ali dečkić je – kaže baka, dok djed Ante dodaje kako je vožnjom na traktoru htio usrećiti unuka, ali mu se dogodila velika nesreća. Svoje greške, kaže, ne može popraviti, no poručuje drugima da uče na njegovu primjeru.