Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ivan: Osjećam da smo sposobni za pravi rezultat

Autor: Andrija Dešpoja

27.06.2010. 22:00
Ivan: Osjećam da smo sposobni za pravi rezultat

Foto: Vedran SITNICA



Jedva čekam početak sezone zbog toga što osjećam da smo sposobni napraviti pravi rezultat. Dobra smo klapa, uglavnom smo svi domaći dečki i što je vrlo važno, jako smo mladi i potencijalni – kaže Santini
Uz Antonija Mršića Ivan Santini u prošloj je sezoni odnio epitet najboljeg strijelca prvoligaša sa Stanova sa šest postignutih golova. Za svoju požrtvovnost koji je pokazao prošle sezone Ivan je prošli tjedan dobio nagradu Zadarsko srce. Ipak, mlađi brat Santini smatra da je to bio tek djelić onoga što on zapravo može i mora ponuditi svom klubu.
– Zadovoljan sam sezonom koju doduše nisam započeo od prvog kola, ali sam dobijajući sve veću priliku uspio izboriti mjesto u prvih 11 na što sam vrlo ponosan s obzirom na kakve sam sve probleme nailazio do tada u svojoj nogometnoj karijeri. Ipak, smatram da bi nadolazeća sezona trebala biti kako moja, tako i sezona Zadra kojemu je vrijeme da pokaže kako ima odličnu mladu momčad koja sigurno ima toga dosta za reći u hrvatskom nogometu.
Taj srednji dio prvenstva obilježen je i Ivanovim dobrim igrama. Sve je zapravo bilo do utakmice s Istrom u Puli. Dva kola kasnije u Zadar je došla Lokomotiva i bila je to posljednja Santinijeva utakmica u sezoni. Osim toga nastupilo je i vrlo loše razdoblje za klub, koji se na kraju uspio izvući iz ponora Druge lige.
– Iznimno sam zadovoljan kako je sve funkcioniralo do ozljede koja me odvojila ponovno od terena. Stradala je potkoljenična kost i nije bilo druge nego krenuti u sporo saniranje te ozljede. Nažalost, ozljede nekolicine stožernih igrača su se poklopile u to vrijeme i teško je bilo za očekivati žetvu bodova kada je bilo toliko pehova s ozljedama. Najvažnije da smo uspjeli izvući se iz te borbe za ostanak neokrznuti i sigurno smo svi odlučni da damo svoj maksimum od starta nove sezone tamo krajem srpnja.
Pripreme su u tijeku. Većina momčadi je ostala na okupu i na čelu s trenerom Zebićem svi očekuju puno bolji Zadar nego lani u ovo doba kad ste u prvom kolu izgubili od Cibalije na Stanovima.
– Jedva čekam početak sezone, jer koliko god pripreme pomažu ipak su one najmrskiji dio svakome nogometašu. Osim toga, osjećam da smo sposobni napraviti pravi rezultat. Dobra smo klapa, uglavnom smo svi domaći momci i što je vrlo važno, jako smo mladi i potencijalni. Od Ježine na golu, preko Ćurjurića, Mršića, mladog Begonje koji je pokazao da će biti dobar igrač do iskustva u Terkešu, Puljiću, Milinu. Prošla sezona nam je bila takva kakva jest i zbog činjenice da se nismo dobro poznavali i uigrali.
Neuigranost je možda i najveći razlog kroničnoj neučinkovitosti koju ste iskazivali tijekom prvenstva. Na kraju ste s Mršićem podijelili klupski naslov najboljeg strijelca, ali s tek po šest golova. Trebalo bi ipak tražiti dvoznamenkastu brojku u rubrici golova za poziciju koju igrate.
– Slažem se da je šest golova premalo za napadača i na tom dijelu igre treba tražiti neka nova rješenja za razliku od lani. Treba nam šablona preko koje ćemo češće dolaziti u izgledne prilike za gol. Znao sam da na utakmici neću dobiti previše prilika da zabijem i tu leži taj problem. Lakše je napadačima u jednom Hajduku ili Dinamu gdje znaju da će od pet, šest ili sedam prilika morati zabiti pokoji pogodak. A kad imate tek jednu ili dvije onda nije lako biti upisan u listu strijelaca.
 


Kruh sa sedam kora


Ivan je već sa 16 godina sa Stanova krenuo tražiti nogometnu sreću izvan Hrvatske. No, put je bio posut trnjem jer propozicije su bile nemilosrdne. Ukoliko igrač ne želi potpisati ugovor s matičnim klubom taj isti klub ima pravo tražiti odštetu za svog igrača ukoliko je mlađi od 23 godine.
– Zadar me suspendirao i nisam mogao nastupati u Hrvatskoj, ali u inozemstvu sam mogao igrati. Mislim da je odšteta koju je Zadar mogao dobiti za godine koje sam proveo u klubu bila oko 350 tisuća eura. To je veliki novac kojeg će teško bilo koji klub dati za igrača od 16 godina. Samo ekstra talenti mogu se nadati da će im novi klub platiti odštetu. Kod mene to ipak nije bio slučaj.
Nakon Zadra dvije i pol godine skrasili ste se u Red Bull Salzburgu?
– U Salzburgu sam igrao u drugoj momčadi u drugoj austrijskoj ligi. Dosta dugo me mučila ozljeda trbušnog zida zbog koje sam na kraju morao na operaciju. Kad sam konačno operiran uslijedio je oporavak dug osam mjeseci i u tom sam razdoblju kao mlad igrač dosta toga izgubio. No, zahvaljujući najviše fizioterapeutu Branku Žaveru uspio sam izaći iz svega kao pobjednik. Ipak, sada kad se sjetim tog iskustvo igranja i življenja u tuđini dođe mi teško, jer teško je biti tako mlad, a živjeti u stranoj zemlji. Nailazio sam na svakakve stvari, ponajviše na zavist domaćih igrača i zato sam sretan što sam se na kraju vratio u svoj grad i u svoj klub.




 


Poziv Dražena Ladića


Dobro je Ivanu do ozljede išla i reprezentativna karijera.
– Izbornik Dražen Ladić je prepoznao da imam kvalitetu biti dijelom tako jakog sastava kao što je mlada hrvatska reprezentacija. Veselim se tome definitivno i volio bih kad bismo uspjeli u preostala dva susreta sa Norveškom doma i sa Srbijom u gostima izvući četiri boda s kojima bi bili nadomak Europskog prvenstva. Hrvatska se ne treba bojati za budućnost reprezentativnog nogometa, jer ima vrlo dobrih igrača kao što je to slučaj u ovoj mojoj generaciji. Uz malo sreće mogli bismo završiti na Euru na koje ide tek osam reprezentacija te bi to bio ogroman uspjeh.