Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nakon što je osuđen na dvije godine zatvora, otišao u inozemstvo

Autor: Minja Gugić

27.06.2010. 22:00
Nakon što je osuđen na dvije godine zatvora, otišao u inozemstvo


Riječ je o događaju koji se zbio 16. lipnja 2003. godine u jednom gračačkom kafiću kada je Mario Lukenda ubo nožem u trbuh Igora Vuletu, a on je preživio samo zahvaljujući zadarskim liječnicima
Nakon što ga je Županijski sud u Zadru još prije šest godina oglasio krivim i nepravomoćno osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine zbog pokušaja ubojstva, danas je okončan sudski postupak u ponovljenom suđenju protiv Maria Lukende jer je Vrhovni sud Republike Hrvatske zatražio ponavljanje postupka.
No, Lukendi se sudilo u odsutnosti jer živi u inozemstvu.
Riječ je o događaju koji se zbio 16. lipnja 2003. godine u jednom gračačkom kafiću kada je Mario Lukenda ubo nožem u trbuh Igora Vuletu (31) i pri tom ga teško ozlijedio.
Kako se danas moglo čuti tijekom suđenja, Vuleta je preživio samo zahvaljujući hitnoj liječničkoj intervenciji i operativnom zhavatu, ali posljedice ozlijeđivanja osjeća još i danas.
Vuleta je objasnio Sudskom vijeću kojim je predsjedala Dijana Grancarić kako zbog posljedica ranjavanja više ne može raditi teže fizičke poslove, pa nije bio u mogućnosti naći posao u Hrvatskoj.
– Danas s obitelji živim i radim u Beču. Uspio sam se zaposliti kao vozač viljuškara u jednom trgovinskom centru. Ne znam zašto sam napadnut i uboden. Moj rođak Dario Vuleta i ja smo te večeri bili u kafiću i u društvu u kojem je bio i Lukenda. Nakon nekog vremena smo rođak i ja odlučili otići kući jer se ujutro rano dižemo i radimo. No, Lukenda se usprotivio i rekao da nitko ne ide kući dok se ne popije piće. Dario i ja smo krenuli prema izlazu, a onda je Lukenda nasrnuo na Daria. Ja sam na to stao između njih i samo sam rekao: “Može li to bez svađe?”, a on me napao nožem. Ubo me nožem u trbuh i nestao. Bio sam u šoku jer nije bilo nikakve svađe ni konflikata. Nisam ga ničim izazvao. Ne znam zašto sam napadnut ni ja, ni Dario – ponovio je  svoj iskaz, Igor Vuleta.
Pročitani su potom, iskazi još nekih svjedoka, kao i obrana optuženog Maria Lukende čija se verzija događaja u cijelosti razlikovala od verzije Igora Vulete.
Lukenda je naime, rekao kako su njega Igor i Dario počeli provocirati i kako su oni njega počeli tući i napadati te kako oni njemu nisu dali otići iz kafića.
– Jedan od njih je stajao na vratima i rekao mi: “P…. nećeš nigdje ići. Počeli su me tući i jedan i drugi. Ja sam na to izvadio nož koji je ujedno i otvarač za konzerve kojeg inače, imaju svi radnici na gradilištu gdje sam zaposlen, i počeo sam njime mahati kako bi se zaštitio. Nisam uopće znao da sam ga nekoga ozlijedio. Užasno mi je žao zbog svega što se dogodilo i ako sam kriv odgovarat ću. Sutradan sam otišao kući, u Hercegovinu, a potom prema savjetu obitelji vratio sam se u Gračac i sve ispričao policiji – rekao je u obrani koja je  na sudu pročitana, Mario Lukenda.
Igor Vuleta je na to prigovorio kako je njegov cijeli iskaz – laž.
Nakon toga uslijedili su završni govori obrane i optužbe, a predsjednica Sudskog vijeća Dijana Granacarić izricanje presude je zakazala za srijedu.