Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od svih mjesta na svijetu za vjenčanje izabrali Sv. Donat

Autor: Valentina Mlađen

27.06.2010. 22:00
Od svih mjesta na svijetu za vjenčanje izabrali Sv. Donat

Foto: Filip BRALA



U jedinstvenom prostoru zadarskog Donata obavljeno je, koliko je poznato, prvo vjenčanje u povijesti Zadra. Crkva iz 9. stoljeća bila je izbor mladog švedsko-ruskog bračnog para, koji su ovaj prostor pronašli preko interneta uz nekoliko preporuka svojih prijatelja koji su već prije posjetili Zadar. Svoje sudbonosno “da” izrekli su 26-godišnji Šveđanin Johan i 21-godišnja Ruskinja Julia Nilsson uz blagoslov roditelja i najbližih prijatelja.
Kad su razmišljali gdje će obaviti vjenčanje, Nilssoni su željeli da ih vjenča njihov bliski prijatelj svećenik, no kako se u crkvi nisu mogli vjenčati ako imaju svoga svećenika, dali su se u potragu za jedinstvenim mjestom za najposebniji dan u svom životu. Iako do tada nisu nikad bili u Zadru, od prijatelja su čuli za Donat i nakon što su ga pronašli na internetu stupili su u kontakt s Arheološkim muzejom u Zadru koji im je dao svoje dopuštenje. I sami su bili iznenađeni i počašćeni činjenicom da je ovo prvo vjenčanje u tako posebnom prostoru kao što je Donat.
– Zadar je nevjerojatan grad, stvarno smo sretni izborom. Zahvaljujemo Arheološkom muzeju jer nam je dopustio da imamo vjenčanje ovdje, ali i svim ljudima ovdje koji su krasni. Otkad smo došli svi su bili ljubazni i susretljivi. Sve je iznad naših očekivanja, vrijeme, ljudi i ljepota mjesta. Sretni smo što smo najveći dan u životu proživjeli ovdje, rekao je zaljubljeni par. Također su se iznenadili činjenicom da za Hrvatsku nisu potrebne vize pa tako nisu imali nikakvih problema s dovođenjem najdražih da s njima uveličaju njihov dan.
Nakon prekrasne ceremonije i čestitanja uz obavezne suze radosnice mladi par se uz pratnju svoje svite uputio do restorana Foša koji su odabrali za daljnje slavlje. Kasnije ih se još moglo vidjeti po gradu kako se fotografiraju nasmiješeni i zaljubljeni.
Dan poslije vjenčanja otputovali su na medeni mjesec u Italiju gdje će obići sve veće talijanske gradove. Ipak jedno je sigurno, obećali su da će se vratiti u Zadar i Donat u koji su se zaljubili i koji je postao njihovo posebno mjesto.