Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Potraga se nastavlja danas

27.06.2011. 22:00
Potraga se  nastavlja danas


U 16 sati potraga je zaustavljena i to zbog specifičnosti i zahtjevnosti terena koji se pretražuje – Krunoslav Borovec


Potraga za maloljetnom Drnišankom Antonijom Bilić koja je jučer  ujutro na području slapa Brljan i Ćorića jezera na rijeci  Krki započela u osam sati,  točno u 16 obustavljena je,  iako nisu pronađeni nikakvi  tragovi. Oko 130 policajaca  od kojih 20-ak ronilaca i  20-ak pripadnika HGSS-a  odmah ujutro opremljeni  najsofisticiranijom opremom  uputili su se upravo na ovu  lokaciju kako bi se provjerila  istinitost priznanja Dragana  Paravinje koju je nakon  uhićenja na području Republike Srpske u nedjelju navečer dao  tamošnjoj policiji.  Paravinja je, naime, nakon nijekanja bilo kakve veze  s Antonijom i tvrdnji da nema baš  nikakve veze s njezinim nestankom,  tamošnjoj policiji  pritisnut dokazima  i indicijama u  večernjim satima  priznao: “Zadavio  sam je i bacio u Krku”. Prema riječima našeg izvora  u tamošnjoj policiji  Paravinja nije priznao silovanje maloljetne autostopistice niti je naveo  neki suvisli, konkretan povod zbog  kojega ju je ubio, a  policajcima je nacrtao mapu s mikrolokacijom na  kojoj se riješio Antonijina tijela. Temeljem njegova priznanja policajci i gorski spasioci sa psima tragačima pretražili su gotovo cijelo jezero,  rukavce i samo dno, a teren iz  zraka pretraživao je i policijski helikopter. No, sve bez  uspjeha.
– U 16 sati potraga je zaustavljena i to zbog specifičnosti i zahtjevnosti tog terena  koji se pretražuje. Voditelji  potrage tijekom poslijepodneva na kartama će obilježiti  što je sve pretraženo te  sačiniti novi plan za nastavak  potrage koja je planirana odmah ujutro – rekao je Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a.
Tijekom jučerašnje potrage na terenu koji se pretraživao pojavila se Ana Bilić,  sestra djevojke čiji je nestanak prije 20 dana na noge  digao cijelu Hrvatsku. Ana je  kazala kako ne vjeruje Paravinjinu priznanju, a posebice zato što je mijenjao iskaz  nekoliko puta te nije podvrgnut poligrafu. Ona i njezina obitelj još uvijek vjeruju  da je Antonija živa, rekla je  hrabra mlada žena, još jednom ponovivši kako neće  odustati od potrage za sestrom. Upravo iz tog uvjerenja, Ana je zamolila sve  osobe koje na internetskim  portalima otvaraju razne  R.I.P. grupe, da to ne čine, a  postojeće da obrišu.
Vijesti o napretku potrage  za Antonijom u ponedjeljak  su, osim u Hrvatskoj, bile  najčitanije i u susjednim zemljama, Srbiji i BiH gdje iza  rešetaka od jučer boravi serijski silovatelj uz čije se ime  niže sve više mračnih priča i  ispovijesti napadnutih i silovanih žena na području triju  zemalja u kojima je od 90-ih  godina boravio. Sve one su  mahom bile autostopistice, a  neki mediji ga povezuju i sa  smrću češke državljanke u  Murteru prije četiri godine.
Paravinja je jučer, upravo  kako je bilo i najavljeno, iz  banjalučkog policijskog pritvora premješten u Kazneno-popravni zavod Kula u Istočnom Sarajevu.
– Sud BiH odlučit će hoće li  pritvoreniku biti određen ekstradicijski zatvor iz kojega bi  potom, odlukom ministarstva, trebao biti izručen jednoj od zemalja koje ga  traže. Hoće li to biti Srbija  koja je još 2005. godine za  njim raspisala tjeralicu ili Hrvatska gdje ga se sumnjiči za  teže kazneno djelo, u ovom  trenutku još ne možemo govoriti – rekla je Marina Bakić,  glasnogovornica Ministarstva pravosuđa BiH napomenuvši kako jučer do kraja radnog vremena još uvijek nisu  zaprimili službeni zahtjev hrvatskog Ministarstva za  izručenjem Paravinje.
A upravo za to založila se  premijerka Jadranka Kosor,  dok su Antonijine sestre  najavile žestoku bitku s administracijom dok god se to  ne dogodi.