Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Preminuo jer mu nije na vrijeme ponovljen pregled?

27.06.2011. 22:00
Preminuo jer mu nije na  vrijeme ponovljen pregled?


– Pacijentu koji je u 8 sati prvi put povratio krv i pao u hemoragički šok nakon gastroskopskog pregleda nije utvrđena prava dijagnoza, a niti terapija. Da je to učinjeno, ja sam mišljenja da pacijent ne bi umro – rekao je Borčić pojasnivši da smatra da je gastroenterološki pregled dr. Marcelić trebao ponoviti tri sata nakon prvog


Puna četiri sata  jučer je na Općinskom sudu u  Zadru svjedočio sudski vještak  medicinske struke, odnosno  specijalist abdomenalne kirurgije, Vuk Borčić koji je zajedno  s kolegicom Vedranom Petrovečki, patologinjom, na zahtjev  ovog suda sastavio vještvo vezano uz slučaj smrti Marijana  Buškulića (72) u Općoj bolnici  Zadar. Buškulić je pred vratima kirurgije, gdje je dovezen  s Odjela intenzivne njege, od  iskrvarenja preminuo 22. svibnja 2005. godine, nakon čega je  njegov sin Marino Općinskom  državnom odvjetništvu zbog  nesavjesnog liječenja prijavio  dr. Roka Marcelića, gastroenterologa.
Niz propusta nakon  prvog pregleda
– Uz dužno poštovanje prema dr. Marceliću za kojega  smatram da je zaista stručan u  svom poslu, iz raspoložive dokumentacije zaključio sam kako je u slučaju ovog pacijenta  ipak napravljen niz propusta.  Pacijentu koji je u 8 sati prvi  put povratio krv i pao u hemoragički šok nakon gastroskopskog pregleda nije utvrđena prava dijagnoza, ni terapija, a niti je konzultiran kirurg. Da je to učinjeno, ja sam  mišljenja da pacijent ne bi  umro – rekao je Borčić pojasnivši kako smatra da je gastroenterološki pregled dr.  Marcelić trebao ponoviti tri sata nakon prvog. Dodao je kako  iz dokumentacije proizlazi da  je dr. Marcelić pronašao  ugrušak u želudcu pacijenta  koji niti ispiranjem, a niti drugim metodama nije uspio otkloniti. To je, kazao je Borčić,  sve dobro napravljeno, no dr.  Marcelić je zakazao kasnije jer  je procijenio da pacijent ne krvari.
– Pacijent je ponovno obilno  povraćao krv nešto iza 15 sati, a  svega 20 minuta kasnije je  umro. Nije više bilo vremena za  kirurški zahvat, a niti nadomještanje krvi, odnosno volumena tekućine – rekao je Borčić  nadalje pojasnivši kako povraćanju krvi prethodi skupljanje krvi u želucu iz čega se da  zaključiti da je prije povraćanja  pacijent već krvario u želucu.  Prema njegovu mišljenju, to  drugo, kobno krvarenje je započelo prije 14 sati. Zamjerku  u radu dr. Marcelića je našao  upravo u tome što nije ponovio  gastro pregled jer da je sasvim  jasno da pacijent ne može  preživjeti recesivno obilno krvarenje.
Marcelić tvrdi da je  pacijent bio stabilan
Optuženi dr. Marcelić prigovorio je njegovu vještvu napomenuvši kako je nakon prvog pregleda pacijent bio stabilan, imao dobar puls i tlak te  da je uz to bio priključen na  aparate i konstantno primao  krv, fiziološku otopinu i sve što  je bilo potrebno. Tako je, pojasnio je Marcelić, pacijent do  nastupanja smrti iznenadnim  obilnim povraćanjem krvi primio ukupno 3370 mililitara tekućine i krvi, no Borčić mu je  na to odgovorio kako to očito  nije bilo dovoljno. Kazao je  kako dijagnoza kojom bi se utvrdilo točno koliko je tekućine  potrebno nadoknaditi pacijentu nije napravljena. Marcelić je  ponovno prigovorio na  stručnost vještaka, jer u vrijeme vještva nije bio upisan u  sudski registar vještaka, no sutkinja Ana Zrilić podsjetila je  kako je Županijski sud odlučio  da je njegovo vještvo stručno.
Podsjetimo, u optužnom prijedlogu tužiteljstva navodi se  kako je dr. Marcelić obavljajući  službu dežurstva između 8 i 16  sati kao liječnik gastroenterolog toga 22. svibnja, a nakon što  je zaprimio 72-godišnjeg  Buškulića u teškom stanju, nije  proveo sve pretrage, utvrdio  točan izvor krvarenja, percipirao količinu krvarenja. Isto  tako mu nije na vrijeme niti  ponovio gastroenterološki pregled. Optužba smatra da je nesavjesno liječio pacijenta koji  je na tom odjelu u vrijeme njegova dežurstva iskrvario do  smrti oko 15 sati na putu prema  kirurškoj dvorani gdje je trebao biti podvrgnut operativnom zahvatu.
Suđenje se nastavlja u petak.