Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uglešić: Ne postoje zakonski okviri za štrajk

27.06.2011. 22:00
Uglešić: Ne postoje zakonski okviri za štrajk


Iako smo u javnosti podržali zahtjeve Akademske solidarnosti danas ćemo otići na sjednicu Vijeća Akademske solidarnosti u Zadru i tek kad vidimo što će se dogoditi i na koji način će se aktivnosti odvijati te gdje se u svemu tome nalaze studenti odlučit ćemo o službenom reagiranju – Ana Šašek


Hoće li se održati štrajk sveučilišnih profesora ili ne, odlučivalo se na sastanku Inicijative Akademske solidarnosti i Skupštini Sindikata Akademske solidarnosti koji je sinoć u 18 sati održan u dvorani III. Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na skupštini se razgovaralo o pravnim aspektima provedbe štrajka, modusu i trajanju štrajka te drugim oblicima prosvjednih aktivnosti, a do zaključenja ovoga broja nisu poznati rezultati i zaključci skupštine te odgovor na pitanje hoće li profesori štrajkati za vrijeme ispitnih rokova i upisa na fakultete.
Da podsjetimo, iz Akademske solidarnosti odlučili su se na ovaj potez u utorak 21. lipnja, istoga dana kada je Vlada u saborsku proceduru uputila prijedloge zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu. Naime iz Sindikata tvrde kako sporni Fuchsov zakon ne uvodi besplatno obrazovanje za studente kako Ministarstvo želi obmanuti javnost, nego se radi o zakonu koji obećava samo daljnju komercijalizaciju visokog obrazovanja i znanosti.
Ako štrajka bude njemu će se zasigurno pridružiti i članovi sindikata sa Sveučilišta u Zadru. Rektor Sveučilišta Ante Uglešić, s druge strane ističe da ne postoje zakonski okviri za štrajk te da u službenom stavu Sveučilište podržava slanje zakona u proceduru.
– Svatko ima pravo na štrajk, ali za njega moraju postojati određeni zakonski okviri. Ne može se samo tako odlučiti da se štrajka, on mora biti najavljen, treba biti dostavljen popis sudionika i mora se poštovati određena procedura. S druge strane nije uredu da se sve to odvija u vrijeme ispitnih rokova studenata. Sveučilište se već izjasnilo o zakonu, a moje mišljenje je da se sve to skupa previše politizira, kratko je komentirao Uglešić.
A što na sve to kažu studenti znat će se večeras nakon sastanka Vijeća Akademske solidarnosti u Zadru koji bi se trebao održati u 18 sati. Naime Studentski zbor sveučilišta u Zadru održao je jučer sjednicu te odlučio kako će svoje stavove formirati tek kad čuju odluke Vijeća Akademske solidarnosti.
– Iako smo u javnosti podržali zahtjeve Akademske solidarnosti danas ćemo otići na sjednicu Vijeća Akademske solidarnosti u Zadru i tek kad vidimo što će se dogoditi i na koji način će se aktivnosti odvijati te gdje se u svemu tome nalaze studenti odlučit ćemo o službenom reagiranju, zaključila je Ana Šašek, predsjednica Studentskog zbora u Zadru.