Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Poziv da postanemo istinski baštinici hrvatske kulture

27.06.2012. 22:00
Poziv da postanemo istinski baštinici hrvatske kulture


Autorica je napravila odlično djelo. Glagoljska baština je veoma važan segment hrvatske kulture. Ova knjiga je poziv da postanemo istinski baštinici hrvatske kulture – dr. sc. Ivica Vigato
U organizaciji Erasmus naklade i Arheološkog muzeja Zadar jučer je priređeno predstavljanje knjige “Pjesma nad pjesmama, iz glagoljskoga Ljubljanskoga (Beramskog) brevijara”. Knjigu je priredila Anica Nazor, a oslikala Vjera Reiser. O knjizi su govorili fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Istri i Dalmaciji) i dr. sc. Ivica Vigato sa Sveučilišta u Zadru, a programom je, u ime domaćina, moderirao dr. sc. Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar.
Fra Andrija je govorio o Pjesmi nad pjesmama, jednoj od biblijskih knjiga, obrađenoj na više načina i u više izdanja. Govoreći o knjizi Anice Nazor istaknuo je kako je “svaka stranica ove knjige umjetničko djelo”
– Premda ima više izdanja Pjesme nad pjesmama, ovo poetsko djelo je uvijek posebno. Pjesma nad pjesmama ulazi u remek djela svjetske književnosti, istaknuo je Bilokapić napomenuvši kako ljubav koju ona opjeva je agape, ona božanska ljubav. Istaknuo je kako je Pjesma uspješan izričaj onog neizrecivog, a za egzegete je još uvijek nedovoljno istražena.
– Pjesma nad pjesmama posebna je književna vrsta, opjeva svatovske pjesme na istoku. O ljubavi govori uzvišeno, sveto. Ljubav je čežnja zaljubljenih, ona je kod Stvoritelja. Jedino Duh Sveti može biti tumač ove pjesme, kazao je fra Andrija Bilokapić.
Dr. Ivica Vigato kazao je kako nas je akademkinja Nazor ugodno iznenadila. Navedeni glagoljski brevijar je iz 15. stoljeća, nastao je u Ljubljani, a čuva se u Bermu. Vigato je istaknuo kako crteži prate tekst, a slikarica vjerno oslikava ljubav.
– Autorica je napravila odlično djelo. Glagoljska baština je veoma važan segment hrvatske kulture. Ova knjiga je poziv da postanemo istinski baštinici hrvatske kulture, kazao je dr. sc. Ivica Vigato.
Na samom kraju velikom broju okupljenih u predvorju Arheološkog muzeja obratila se akademkinja Anica Nazor napomenuvši kako je iz Zadra otišla, ali ga nije nikako zaboravila.