Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Predstavljen Nacrt nacionalne strategije razvoja zdravstva

27.06.2012. 22:00
Predstavljen Nacrt nacionalne strategije razvoja zdravstva


Informatizacija zdravstva, ulaganje u ljudske resurse, preventivne javno-zdravstvene akcije te poboljšanje komunikacije s pacijentima ključni su instrumenti razvoja zdravstva u idućih osam godina prema Nacrtu nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020. koja je danas prvi put predstavljena na tečaju “Mediji i zdravlje” koji se održava u Grožnjanu u sklopu ovogodišnje Motovunske ljetne škole unaprjeđenja zdravlja.
O strateškim problemima i razvoju hrvatskoga zdravstva u idućih osam godina govorio je ministar zdravlja Rajko Ostojić, a o dokumentu na skupu su raspravljali liječnici, novinari, predstavnici zdravstvenih ustanova i udruga pacijenata, strukovnih komora u zdravstvu te sindikati i predstavnici farmaceutskog sektora.
“Ovo je strategija za ovo desetljeće razvoja hrvatskoga zdravstvenog sustava. Nažalost kasnimo, nismo iskoristili pretpristupne fondove upravo zato što nismo imali strategiju”, istaknuo je ministar Ostojić i dodao kako je posljednji trenutak da se hrvatsko zdravstvo uključi u strukturne fondove EU-a jer je to uvjet bez kojeg se ne može, to jest kako je strategija uvjet da se opće zdravstvene ustanove i nevladine organizacije iz tog sektora uopće mogu prijaviti za strukturne fondove.
Ne radimo to samo zbog EU-a, nego prvenstveno zbog svih građana Hrvatske , rekao je ministar Ostojić te dodao kako će se informatizacijom zdravstva, kao jednim od prioriteta u razvoju zdravstvenog sustava, postići bolja povezanost i komunikacija svih sudionika u zdravstvu s pacijentom u središtu.
Rekavši kako današnjim predstavljanjem Nacrta strategije zdravstva ujedno počinje i javna rasprava o tom dokumentu, ministar Rajko Ostojić istaknuo je da među prioritetima tog nacrta i jačanje ljudskih resursa u zdravstvu s obzirom na manjak zdravstvenih djelatnika, osobito liječnika i medicinskih sestara.
“U ovom trenutku po broju svih zdravstvenih profesionalaca, osim stomatologa, zaostajemo u odnosu na zemlje EU-a i imamo manjak liječnika, farmaceuta i primalja”, istaknuo je Ostojić.
Po njegovim riječima, taj nacrt predviđa i reorganizaciju ustroja i djelovanja zdravstvenih ustanova povezivanjem domova zdravlja, liječnika obiteljske medicine u koncesiji, dnevnih bolnica i specijalističko-konzilijarne bolničke službe.
Također je istaknuo kako ostali prioriteti navedeni u Nacrtu strategije uključuju poticanje kvalitete u zdravstvenoj zaštiti kroz izradu kliničkih smjernica, jačanje preventivnih aktivnosti, očuvanje financijske stabilnosti zdravstva kroz razvoj privatnih – dopunskih zdravstvenih osiguranja. Inače, izrada strategije počela je u veljači 2012., a u vezi s nacrtom obavljene su mnoge konzultacije s ključnim sudionicima u zdravstvu.
Motovunska ljetna škola unaprjeđenja zdravlja, počela je 26. lipnja i traje do 7. srpnja, želi se razviti u edukacijski i komunikacijski centar pokreta za unaprjeđenje zdravlja s posebnim naglaskom na međunarodnu suradnju, raznolikost disciplina i kvalitetan rad.