Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Šešelju dvije godine zatvora zbog nepoštivanja suda

27.06.2012. 22:00
Šešelju dvije godine zatvora zbog nepoštivanja suda


Haaški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj osuđen je u četvrtak na dvije godine zatvora zbog nepoštivanja suda, jer sa svoje internetske stranice nije uklonio povjerljive podatke iako je sud to tražio, priopćio je ICTY.
Šešelju, čelniku srpske radikalne stranke, sudi se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene od 1991. do 1994. protiv nesrpskog stanovništva u velikim dijelovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine.
Povjerljivi podaci koje je Šešelj objavio na svojoj internetskoj stranici potječu iz četiriju njegovih knjiga i šest njegovih tajnih podnesaka sudu, a otkriveni su podaci o većem broju zaštićenih svjedoka koji su svjedočili protiv njega.
“Optuženi je mogao ukloniti spomenuti materijal sa svoje internetske stranice”, zaključilo je sudsko vijeće. No Šešelj “nije ispunio tu obvezu, iako je potvrdio primitak sudskoga zahtjeva da to učini”, kaže se u ICTY-jevu priopćenju.
Sudsko je vijeće spomenulo i da je Šešelj, u vezi sa sadržajem jedne od knjiga, otvoreno izjavio kako ne kani poslušati sudsku zapovijed.
Ovo je bilo treće suđenje Šešelju zbog nepoštivanja suda. Na prvome je dobio 15, a na na drugome 18 mjeseci zatvora.