Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Antička kuhinja na zadarskom Forumu

Autor: Ante Rogić

27.06.2013. 22:00
Antička kuhinja na zadarskom Forumu

Foto: Vedran SITNICA



U predvorju muzeja postavit će se izložba o predmetima koji su služili u kuhinji i kod jela, dok će se na Forumu spremati tradicionalna antička jela


Arheološki muzej Zadar će se također pridružiti prigodnom programu obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Grad Zadar kroz cijeli tjedan ide s programom Europa u Zadru, a Arheološki muzej će se događaju pridružiti uoči samog ulaska u najveću zajednicu europskih naroda, u nedjelju navečer.
– Što nas čeka na putu u Europsku uniju ni sami ne znamo. Mi smo prije negdje petnaestak dana došli na ideju kako bi Arheološki muzej mogao na neki način pripomoći tom događaju. Stoga smo pripremili program pod nazivom “Kruha i igara” – Na putu u Europu, kazao je dr. sc. Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru najavivši izložbu koja će biti postavljena te večeri.
U predvorju muzeja postavit će se jedna mala izložba o predmetima koji su služili u kuhinji i kod jela. Autorice izložbe su Kornelija Appio Giunio i Timka Alihodžić.
Na Forumu, pak, će se organizirati poseban program.
– Spremat će se tradicionalna antička jela, za koja nam je najviše podataka ostavio Apicije. Neke od recepata nije moguće na pravi način prenijeti. Ipak, tu će biti raznovrsnih jela, a nudit će se i neka vina, najavio je ravnatelj Gluščević istaknuvši pritom kako će se jela prodavati. Program će se realizirati uz pomoć Kazališta lutaka koji će pripremiti odore, dok će Ljekarna Jerkin izložiti sve vrste trava.
 Izložba se otvara u 21.30, a s programom na Forumu se počinje u 23 sata i potrajat će dok god bude interesa. U programu, skupa s Arheološkim muzejom sudjeluju i studenti arheologije sa Sveučilišta u Zadru. Oni će pripremiti borbe gladijatora, na Forumu će biti i legionari, a i antički pjesnici. Priredit će se i antički plesovi, kao i igre koje su onda bile aktualne, poput trlje.
– Ulaz u Arheološki muzej i Sv. Donat će te večeri biti slobodan iza 21 sat. Ovo je svojevrstan test, kako bismo vidjeli može li ovo biti svakogodišnje događanje, kazao je ravnatelj Gluščević.