Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pinocchio se otvara na jesen

Autor: Ante Rogić

27.06.2013. 22:00
Pinocchio se otvara na jesen


Većinu vremena bismo govorili talijanski, ali budući da djeca odmah ne bi znala jezik, nešto bismo ipak govorili na hrvatskom, kazala nam je Rina Villani, predsjednica zajednice Talijana u Zadru


Zadar bi od jeseni trebao dobiti još jedan dječji vrtić. Talijanski vrtić Pinocchio otvorit će vrata u rujnu, kad i svi drugi vrtići, a trenutačno se obavljaju upisi zainteresiranih. Priča oko otvaranja ovog vrtića počela je još početkom 2012. i bilo je gotovo sigurno kako će se vrtić otvoriti u rujnu prošle godine. I kada je sve trebalo biti gotovo, sve je stalo. Izvođač radova se nije držao dogovorenog, a investitor, Talijanska unija iz Rijeke je prekinuo radove. U tom trenutku u predupisu je talijanski vrtić odabralo 37 djece. Nakon toga se sve razvuklo. Potrajalo je dok se raskinuo ugovor s izvođačem radova, pa dok je izabran novi, tako da su radovi krenuli tek prije dva-tri mjeseca. U međuvremenu su neka od djece pohađala druge vrtiće, a neki su ostali strpljivo čekati da se otvori talijanski.
Kao što smo već pisali, vrtić se otvara u kući gdje je živio zadarski košarkaš Stipe Šarlija. Prostrana katnica s velikom okućnicom preuređuje se za potrebe vrtića. Djeca će imati veliki prostor za igru, uređuju se prostorije za kuhinju, WC, spavaonice, prostorije za logopeda, psihologa… Ispred kuće će se urediti vrt gdje će se djeca moći igrati za lijepog vremena, a sve je njima i prilagođeno.
Iako se talijanski vrtić ne otvara samo za talijansku djecu, već za svu djecu, ipak je glavni jezik talijanski.
– Većinu vremena bismo govorili talijanski, ali budući da djeca odmah ne bi znala jezik, nešto bismo ipak govorili na hrvatskom, kazala nam je Rina Villani, predsjednica zajednice Talijana u Zadru. Dakle, u tijeku je upis, zainteresiranih ima poprilično, a uskoro će biti raspisan natječaj za četiri tete, direktora, kuhara, domara i spremačicu. Cijena će biti 700 kuna, bez subvencije Grada zasad. Boravak bi bio do 16 sati, a djeca će u vrtiću imati doručak i ručak te mogućnost spavanja.