Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zubarima plaćamo i ono što su od HZZO-a već naplatili

Autor: Valentina Mlađen

27.06.2013. 22:00
Zubarima plaćamo i ono što su od HZZO-a već naplatili


Imaju li pravo zubari koji imaju ugovor s HZZO-om naplaćivati bijele plombe i do 300 kuna ili ne, pitanje je koje se najčešće postavlja. Ali i, što se sve plaća? Koliko? Trebam li kod zubara dobiti račun i što ako ne dobijemo? Dok zubari tvrde kako itekako imaju pravo na naplatu plombi i zaštitu struke, HZZO šalje diplomatske odgovore, a u javnosti se sve glasnije diže buna među udrugama pacijenata, ali i među strukom pa je tako ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Dragomir Petrić Ustavnom sudu tužio stomatologe jer pokušavaju pacijentima naplatiti dvostruku uslugu, odnosno ono što im već plaća HZZO, naplatili bi i pacijentima.
Dr. Dubravka Finka, predsjednica zadarskog ogranka Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata kaže kako se i u zadarskoj udruzi pacijenti najčešće bune na – zubare.
– Pacijenti se najčešće javljaju zbog pritužbi na rad stomatologa i netransparentnost njihova rada i naplate zdravstvenih stomatoloških usluga, kao i na neizdavanje računa. Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o ortopedskim pomagalima, propisano je koje se usluge ne naplaćuju, ali je to pacijentima netransparentno, doktori dentalne medicine im to ne objasne na njima razumljiv način, pa onda imaju osjećaj da gotovo svaku uslugu moraju platiti. Što se tiče izdavanja računa, to je posebna priča, jer se upravo i zbog toga svakodnevno javljaju, pa se mi nadamo kad bude obvezna fiskalizacija i u ordinacijama, da će možda snažnije inzistirati na izdavanju računa za usluge, kaže dr. Finka. Iako HZZO ističe kako nezadovoljni pacijent, koji smatra da je platio nešto što nije trebao, može poslati pritužbu inspekciji koja će to i provjeriti, dr. Finka ističe kako pacijenti još uvijek nemaju dovoljno građanske hrabrosti da potraže svoja prava i svega 10% onih koji se obrate u savjetovalište to i naprave.
Nered u naplati usluga kod doktora dentalne medicine bilježi dugu povijest, a kao i sada i nekada su glavni problem bile upravo bijele plombe koje neki zubari nisu naplaćivali dok ste kod drugih mogli platiti za istu uslugu od 50 kuna pa nadalje. Dodatnu je zbrku uveo novi Pravilnik koji je HZZO propisao u travnju ove godine, a propisima HZZO-a utvrđeno je što doktori dentalne medicine u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite obavljaju na teret obveznoga zdravstvenog osiguranja. U tom pravilniku navedeno je kako se bijele plombe na prva tri zuba ne naplaćuju, dok se na svim zubima iza “trojke” naplaćuju i to po minimalnoj cijeni koju propisuje cjenik Hrvatske komore dentalne medicine. Prema tom cjeniku, cijena kompozitnog ispuna na jednoj plohi iznosi 217.30 kuna, na dvije plohe 262.40 kuna, a na tri plohe 307.50 kuna.
Dr. Petrić, a s njim se sve glasnije slažu udruge za prava pacijenta tvrdi kako bi se trebala plaćati samo razlika u materijalu između bijelih i amalgamskih ispuna koja iznosi 50-ak kuna. Inače, zubarima se plaća dvostruka usluga, jednom od HZZO-a, a drugi put od pacijenta.
Zanimljivo je i to kako u Komori priznaju da se usluga naplaćuje toliko, ne zbog stvarne cijene, jer je razlika više-manje jedino u tome što stomatolog treba uložiti malo više truda kada radi s bijelim plombama, već zbog toga da zubari koji imaju ugovor s HZZO-om ne bi bili nelojalna konkurencija privatnicima koji uz materijal naplaćuju i uslugu. Paradoksalno je da građani upravo zbog razlika u cijeni odabiru ugovorne doktore dentalne medicine umjesto privatnika.